В день народження японського імператора в Миколаєві відкрили виставку «Японський світ витончених речей»

В день народження японського імператора в Миколаєві відкрили виставку «Японський світ витончених речей»

В Миколаївському обласному художньому музеї ім. Верещагіна відкрилась незвичайна виставка "Японський світ витончених речей". Присвятили її року Японії в Україні, яким стане 2017, та 175-літтю від дня народження Василя Верещагіна. 

Доля Василя Верещагіна, виявляється, безпосередньо пов'язана з "Країною сонця що сходить". Адже остання подорож відомого художника була саме в Японію. Він привіз багато цікавих картин і хотів зробити виставку присвячену Японії зі своїх робіт, - розповідає директор музею Сергій Росляков.  Нажаль жодної картини Верещагіна з Японії в експозиції музею немає, проте є речі, які привіз звідти з собою художник. Вони експонуєються окремо: це ваза, фігурка дракону, та стільці. Ці експонати передали до музею родина художника.  

Сергій Росляков

С.Р.: Когда Верещагин прикоснулся к культуре Японии, он был в восхищении от искусства этой страны, от высокой изобразительной культуры. У него есть большая серия японский работ. 

На виставці експонуються предмети інтер'єру, національного костюму, посуду, атрибутика для проведення чайної церемонії, занять каліграфією, ікебана, листівки та фотографії сучасної Японії. Словом, відвідувачі потрапляють у таємничий та витончений світ східної мудрості, філософії та естетики. І все це відбулось у пам'ятну для всіх японців дату - день народження  японського імператора Акіхіто. 

Незважаючи на те, що в музеї немає японських робіт Верещагіна на виставці експонуються роботи японської тематики миколаївського художника Валерія Купцова. І теж не випадково. Серія цих робіт теж натхненна відвідинами Японії. 

Валерій Купцов

В.К.: Особая черта любого японца - это воспитание и понятие красоты в любом виде. Любование и понятие красоты у них это наследственное. Когда я там был, первое, что у меня удивило. Мы были в православном храме в Японии, была осень уже все листья опали, пусто. мы шли возле забора. и вдруг на сетке, на веточке висит листик красненький. Интересно, все улетело, а листик висит. Мы прошли, но подумали, что надо все-таки посмотреть, как это так. Мы присмотрелись, а листик привязанный. Красота.

У роботах Валерія Купцова воїни, герої японських легенд, портрети японських жінок та чоловіків у національному вбранні.

Окрім картин більшість експонатів до виставки передали представники Миколаївського просвітницького товариства японської культури "Татікадзе". Поділилась враженнями, від японської культури виконавчий директор товариства - Галина Зинов'єва. 

Галина Зинов'єва

Г.З.: Для японца важны три вещи: здоровье, любовь и возможность учиться. Последнее, наверное, довольно удивительное явление для японцов является знаковым. Потому что все, что японец видит, он старается перенять, он старается улучшить. 

Для глядачів продемонстрували показові виступи: вправи з катаною, бої на традиційній японській зброї "дзьо"(довгий дерев'яний шест) та прийоми самозахисту бойового мистецтва айкідо. 

А чарівні україночки в японських традиційних кімоно виконували японські та українські мелодії на бандурах.

Олег Дорош