В «Галереї на Спаській 45» готові до Різдва. Там відкрилась різдвяна виставка "Нова радість стала"

В «Галереї на Спаській 45» готові до Різдва. Там відкрилась різдвяна виставка "Нова радість стала"

В "Галереї на Спаській 45" вже готові зустрічати Різдво Христове. У виставковій залі облаштували святкову виставку. Це роботи студентів коледжу Культури і мистецтв. І це справжній національний скарб українських традицій та традиційних українських видів мистецтва. На виставці представлені роботи декоративно-ужиткового мистецтва. Це і лялькарство, вишивка, кераміка, різьба по дереву, живопис. Все зроблено в аутентичному, старовинному стилі, - розповідає Ірина Покиданець - викладач кафедри декоративно-прикладного мистецтва та головний куратор цієї виставки.

Ірина Покиданець

На виставці представлені роботи близько 40 студентів. Всі роботи зберігаються у фонді коледжу, у постійній експозиції. Деякі з цих робіт вже виставлялись, а деякі зроблені лише нещодавно. От наприклад ось це дерево монтувалося лише позавчора. 

В "Галереї на Спаській" така різдвяна виставка коледжу експонується вперше. Щоправда ідея така назрівала вже давно, - розповідає Сергій Мицик - директор  коледжу Культури і мистецтв. 

Сергій Мицик

С.М.: Ми напередодні Різдва, напередодні нового Року хочемо познайомити миколаївців із нашою українською традицією та історією. Це є наш генетичний код.

 

Всі ці ляльки-мотанки, сакральні вироби - нагадують нам про старовинні ритуали українського народу, - ділиться враженнями від виставки мистецтвознавець "Галереї на Спаській 45" Олександра Філоненко. 

Олександра Філоненко

О.Ф.: Мне хотелось видеть, что-то сказочное, со специфическим национальным духом. У нас очень древние традиции. Эта земля. Земля Украины, земля Северного Причерноморья в частности очень древняя земля. Это один из очагов человеческой цивилизации. Надо как-то это показывать людям, возрождать традиции. Чтобы понимали, что мы тут давно. Не 200 лет, как некоторые считают. Мы всегда здесь были.  

Прозвучали в цей вечір і традиційні українські колядки. Куди ж без них. Адже  колядки пов'язані з днем зимового сонцестояння, яке наші предки називали святом Коляди. Його святкували 25 грудня. 

Святкова виставка в "Галереї на Спаській" триватиме до 30 грудня. 

Олег Дорош