Завдячуючи електроним торгам розпорядники коштів в області зекономили 12,1 млн грн на допорогових закупівлях

Завдячуючи електроним торгам розпорядники коштів в області зекономили 12,1 млн грн на допорогових закупівлях

За підсумками роботи, проведеної  у сфері закупівель товарів і послуг у першому півріччі 2018 року, органи влади Миколаївщини зекономили 12,1 млн грн публічних коштів на допорогових закупівлях.

Об этом сообщает пресс-служба Николаевской ОГА.

Нагадаємо, що у листопаді 2017 року голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко підписав розпорядження "Про проведення допорогових закупівель товарів і послуг з використанням електронної системи закупівель ProZorro". Відповідно до документу, було доручено керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій а також рекомендовано міським (міст обласного значення) головам та сільським, селищним, міським головам об’єднаних територіальних громад:

1)   здійснювати закупівлі товарів з використанням електронної системи закупівель РrоZоrrо, у разі, якщо очікувана річна вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 3 тисячі гривень і не перевищує сум, визначених Законом України «Про публічні закупівлі»;

2)  вжити заходів щодо здійснення підпорядкованими підприємствами, установами та організаціями закупівель товарів, вартість предмета закупівлі яких дорівнює або перевищує 3 тисячі гривень і не перевищує сум, визначених Законом України «Про публічні закупівлі».

В свою чергу, інформацію про використання та економію коштів надано департаментом економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської ОДА за результатами узагальнення даних структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування щодо здійснення ними допорогових публічних закупівель у ІІ кварталі поточного року з урахуванням відповідного показника (економії коштів) І кварталу.

Так, допорогові закупівлі у звітному періоді проводили 243 розпорядника бюджетних коштів (головні розпорядники коштів місцевого бюджету та підпорядковані їм підприємства, установи, організації).

Загальна фактична вартість договорів, укладених у звітному періоді за результатами допорогових закупівель  товарів і послуг склала 69,3 млн грн.

Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та розпорядження для проведення допорогових закупівель, електронна система ProZorro застосовувалася для забезпечення конкурсного відбору виконавців та  розміщення звітів про укладені договори.

Укладанням договорів завершилося 409 закупівель, проведених на конкурентній основі, загальною вартістю 18,2 млн грн. При цьому, в межах, визначених розпорядженням для закупівлі товарів (від   45,0 тис. грн. до 200,00 тис. грн.), укладено договори на 15,4 млн грн публічних коштів, або 84,6% фактичної вартості по завершеним допороговим конкурентним закупівлям, проведеним з використанням в електронній системі ProZorro.

По закупівлям, що у звітному періоді розпочинались з використанням процедури  конкурентного відбору в системі ProZorro, але визнані такими що не відбулися або відмінено, укладено 235 прямих договорів. Фактична вартість прямих договорів за такими закупівлями склала 4,3 млн грн. При цьому, фактична вартість укладених договорів з розміщенням звіту про їх укладання в ProZorro  - 2,3 млн грн.

Використання електронної системи ProZorro при закупівлях товарів і послуг позначилося економією публічних коштів у сумі 3,9 млн грн., або 16,2% від очікуваної вартості відповідних закупівель. В переважній більшості предметом закупівлі виступали товари – найбільш поширеними були паливно-мастильні матеріали, сільськогосподарська продукція, офісна та комп’ютерна техніка.

Серед структурних підрозділів облдержадміністрації найбільше закупівель з використанням електронної системи ProZorro (за кількістю договорів) здійснено у сферах охорони здоров’я (114 договорів), соціального захисту (52 договори), та освіти (34 договори).

На районному рівні найбільше закупівель провели розпорядники таких райдержадміністрацій: Врадіївської (32), Доманівської (25), Новобузької (24), Миколаївської (22).

Найбільшого рівня економії коштів за укладеними договорами по закупівлях, які проводилися у звітному періоді із застосуванням конкурентного відбору, досягнули: департамент соціального захисту населення облдержадміністрації (35,5%), департамент фінансів облдержадміністрації (28,2), управління охорони здоров'я облдержадміністрації 22%, Єланецька райдержадміністрація (25,8%), Миколаївська райдержадміністрація (20,8%), Арбузинська райдержадміністрація (18,2%).

Загальна фактична вартість допорогових закупівель товарів і послуг, проведених без застосування електронної системи ProZorro, склала 46,8  млн грн, з них вартість товарів – 29,8 тис. грн.

Одже, вартість закупівель, здійснених з використанням електронної системи ProZorro становить близько 32,4% від загальної вартості усіх допорогових закупівель товарів і послуг.