В галереї «На Спаській 45» запрошують зазирнути у віконні рами Дмитра Молдованова

В галереї «На Спаській 45» запрошують зазирнути у віконні рами Дмитра Молдованова

Чергова персональна виставка відомого миколаївського художника-примітивіста Дмитра Молдованова відкрилась в галереї "На Спаській 45". На цей раз художник здивував глядача тим, що замість полотен використовував старі віконні рами.

Ось так ходиш по виставочній залі і ніби зазираєш у різні історії, які відбуваються за вікном. Ось прогулюється Спаським узвозом пані з собачкою або завмер устелений жовтим листям осінній фонтан. До речі Сухий фонтан, а здебільшого там відбувається дія на картинах, Дмитро Молдованов дуже любить. Особливо осінню там панує своєрідний затишок та спокій. На одній із картин він зобразив і себе, що мирно відпочиває на лавці.

Загалом ідея творити на віконних рамах у Дмитра Модованова з'явилась спонтанно, розповідає художник. 

Д.М.: Идея работать на рамах и стеклах возникла спонтанно. Около моего подъезда лежала оконная рама. А у меня не было тогда ни холста, ни картонки никакой. А была краска и куча свободного времени, и желание.

Дмитро Молдованов

Мистецтвознавець галереї Олександра Філоненко вбачає у цьому незвичну концепцію.

А.Ф.: А то, что на рамках, это не только работы, это получаются концептуальные объекты. Это попытка дать жизнь вещам, которые выбросили на свалку.

Олександра Філоненко

А ще Олександра Філоненко відмітила, що світобачення Дмитра Молдованова змінилось. Він почав менш критично відноситись до Миколаєва. Якщо раніше він помічав та висміював недоліки міста та городян. Але тепер став більш оптимістичний у своїй творчості. А іноді дуже милий, якщо розглядати цілу серію картин із песиками.


А.Ф.: В какой-то момент пришло новое сознание, зрелость, возможно. И он начал относиться к нашему городу очень легко. Писать работу о другом, о хорошем, о Сухом Фонтане, о собачках, о разных приятных моментах, посиделках на лавках. В той же манере - достаточно примитивной.  Но поменялось отношение к городу -  критика ушла. Но месседж один - любите город таким, какой он есть.

До речі купити картини можна безпосередньо в галереї і за доволі символічну ціну. Вартість однієї картини всього лише 300 гривень. Багато хто не став відкладати чергу у довгий ящик, та відразу придбав роботи, які йому сподобались. А побачити виставку Дмитра Молдованова в галереї "На Спаській 45" можна до 16 лютого.

 

 Олег Дорош