Ксана Коваленко перемогла в миколаївському поетичному слемі

Ксана Коваленко перемогла в миколаївському поетичному слемі

В Миколаєві пройшов традиційний поетичний слем. Кращого миколаївського поета визначали вже всьоме. До речі ці поетичні змагання зібрали найбільшу кількість учасників з 2014 року. Загалом - 17 поетів. Як молоді, так і вже досить відомі, як новачки, так і постійні завсідники. Серед останніх і Ніна Паламарчук - переможниця минулого поетичного слему. Ці змагання стали для неї вже третіми.  Саме Ніна Паламарчук і була головною фавориткою слему. Вперше виступила в новому амплуа і відома миколаївська поетка Ксана Коваленко. До когорти фавориток приєдналась і Джея Морозенко, яку теж миколаївські любителі поезії мають знати.

Ніна Паламарчук
Джея Морозенко

Цікаво, що з початку відродження в Миколаєві поетичного слему постійну участь у ньому беруть молоді автори - це ціла когорта вихованців поетичного гуртка "Альтанка", керівником якого до речі є вищезгадана Ніна Паламарчук. Позаминулого поетичного слему одна з учениць гуртка - Аліна Данилова в фіналі навіть перемогла свою вчительку. Цього разу молоду кров миколаївської поезії представляло 5 учасників але цього разу без Аліни - Валентина Крюкова, Кутя, Даша Гончарова, Лапа, Олександр Білокур та Такуша.

Серед тих хто вперше взяв участь у слемі був і неординарний та епатажний авангардний поет Артем Гуменюк. Він виступав під псевдонімом "Хоп-хоп" і саме від нього чекали справжнього артистичного дійства. Адже зазвичай, миколаївський слем проходить в спокійній манері, що в принципі незвично для такого явища, як поетичний слем. Але, звісно, форма тексту завжди переважає над його подачею, принаймні це підтверджує голосування глядачів, адже вони є справжніми суддями цих змагань. 

Також вперше у слемі взяли участь Оля Паламарчук, Петро Уфімов, Дмитро Сусеков, Паша Самар та Максим Супрунчук. І вдруге поспіль в поетичній битві за перемогу боровся Сергій Міхєєв. Як не дивно, але перший тур став найгарячішим та багатим на голоси. Відразу декілька авторів набрали понад 30 очок. Найбільше сподобався глядачам в першому турі Петро Уфімов. За нього проголосувало 36 людей. І саме він отримав приз від спеціального гостя поетичного слему Аркадія Сурова - книгу Емілія Январьова. 32 голоси зібрав Максим Супрунчук, який речититативом прочитав тонічний вірш. Його виступ нагадав російське шоу "Версус батл" де змагаються реп-виконавці. Серед тих хто потрапив до другого туру стали Джея Морозенко, Такуша, Лапа, Ксана Коваленко, Ніна Паламарчук та Валентина Крюкова.

Петро Уфімов

В перерві між турами пройшов конкурс експромтів в якому перемогла молода поетка Валентина Крюкова і отримала від Аркадія Сурова ще один додатковий приз - символ 7 миколаївського поетичного слему - алое.

Валентина Крюкова

В другому турі глядачі голосували більш рівно. Розрив між поетами був мінімальний. Але до фіналу потрапила Валентина Крюкова та Ксана Коваленко. переможицю вдалось визначити лише призначивши додатковий тур.

Таким чином з розривом в 5 голосів в 7-му миколаївському поетичному слемі перемогла Ксана Коваленко. Вона ж виграла всі грошові внески і британський капелюх - символ миколаївського поетичного слему, який буде носити як мінімум ще півроку до наступних поетичних змагань. 

Ксана Коваленко

І от її переможний текст:

ПриДУМанная музыка

Девочка тащит в футлярчике скрипочку.
Нет же – винтовочку...
Сердце ее камуфляжное –
мальчику с родинкой.
В его черном чехольчике спрятана дудочка.
Нет, все же сабелька...
Музыка их рикошетит от стен
Мироздания.

Мы минотаврами мечемся истово,
в давке и панике.
Щедрой рукою засыплет нас гильзами –
тонкая, нежная.
Сабелька вычертит шрамы морщинами.
Милые деточки
гонят нас весело по лабиринту
Забвения.

Ты расскажи, часовая кукушка,
не целься нам в темечко,
где эта нить ариадны, клубок удивительный?
Только не пой механическим
кукольным голосом
сколько еще нас осталось в клепсидрах –
просыпанных, пролитых,
пеплом развеянных,
маком проросших
живых...

Читайте по темі:

В Миколаєві пройшов традиційний поетичний слем

«Книга ангелов и стрекоз». Ксана Коваленко презентовала николаевцам свои новые стихи 

Майбутнє миколаївської поезії