«Буде біда!» - мешканці Врадіївщини поскаржились губернатору Савченку на місцевого підприємця Хаганяна

«Буде біда!» - мешканці Врадіївщини поскаржились губернатору Савченку на місцевого підприємця Хаганяна

В четвер, 23 березня, голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко відвідав Врадіївку з робочим візитом. Голова адміністрації взяв участь у відкритті масло-екстракційного заводу, а також зустрівся з громадою Врадіївщини.

Зустріч з громадою відбулась у сесійній залі Врадіївської райдержадмінстрації. Приїхали також предствники силових структур, зокрема, прокурор Миколаївської області Тарас Дунас та начальник Головного управління Нацполіції в Миколаївській області Юрій Мороз.

З громадою Савченко розмовляв про децентралізацію, місцеву лікарню, стан доріг у районі і так далі. Голова адміністрації також нагадав про свою «Горячу лінію», куди може звернутися кожен громодянин області. На підтвердження того, що «Горяча лінія» працює, губернатор навів декілька прикладів вирішення проблеми, а також процитував найгостріші питання, які хвилюють жителів Врадіївщини.

«Громадянин звернувся зі скаргою на Хаганяна Юрія Карапетовича, який забирає у людей землю і на нього постійно подають у суд. Зі слів громадянина, на нього немає управи, тому що за нього постійно клопоче Нараєвський, який працює у Савченка, - прочитав одне звернення Савченко. - Запрошуємо Олексія Юрійовича до Врадіївки навести тут лад».

«Голова громадського об'єднання «Голос громади Врадіївщини» скаржиться на Хаганяна. За його словами, той ображає людей, складає незаконні договори, не поважає закон, некорекно висловлюється на адресу України. Цей чоловік фінансував «антимайдан». Утримує незаконний нічний клуб. Неоднократно викликали поліцію, але поліція не приїжджає», - зачитав ще одне звернення губернатор.

У відповідь на ці звернення голова адміністрації відповів, що вже провів зустріч з Хаганяном і питання щодо господарських конфліктів підприємець зобов'язався вирішити за 2-3 місяця.

«Ми з Жосаном зустрілись з Хаганяном, поспілкувались з ним. Я довів до нього свою позицію. Я сказав йому, що є громадяни, які мають бажання не продовжувати сьогодні з ним господарські відносини. Ми опрацювали певний механізм, згідно якого голова районої адміністрації протягом трьох місяців буде з ним працювати. І від цієї співпраці громада повинна отримати користь», - повідомив Савченко.

Але, як виявилось, проблема з Хаганяном громаду більше хвилює, ніж всі інші: дороги, медецина, децентралізація. Представниця громади, яку делегували виступити, розповіла, що ось-ось у людей урветься терпець, оскільки на вирішення багатьох питань стосовно Хаганяна жителям Врадіївщини доводиться чекати роками.

«Розповідати і обіцяти пан Хаганян вміє дуже гарно. Але проблеми з людьми вже існують десятки років. Люди виграли суди, але він не виконує рішення судів. Він бестактно ображає людей, особливо тих, хто бажає працювати самостійно. Є конкректні факти, коли виконавча служба ставить кілки і граничні знаки, а він їх збиває», - розповіла активістка.

Її слова підтвердила голова однієї з сільских рад району.

«У тієї бабусі є рішення апеляційного суду про те, що договір аренди землі підроблений і підпис там підроблений. Вона десять років не може забрати свій пай», - розповіла голова сільради.

Беспосередньо виступила і сама потерпіла — жінка дуже похилого віку. Ледь тримаючись на ногах, вона почала благати Савченко допомогти вирішити її земельне питання.

«Уже сім років ми копійки не бачимо — щоб він зерно дав чи гроші. Зараз дід захворів — немає грошей. Куди нам кидатись? Сім год я не копійочки не получаю. Ну дай мені землю — я ж її заробила», - благала бабуся.

Ще більш емоційно виступив ще один землевласник, який теж поскаржився на господарчі відносини с Хаганяном.

«Я свою землю виорав, а він її засіяв. Я чотири пая не можу забрать. Стою, як дурак посеред поля. Це вже три роки тянеться. Буде біда, побачите. Пізно в тюрьму сідати, но я сяду», - погрожував чоловік.

Не дивлячись на те, що в залі здійнявся суцільний гвалт, Савченко заспокоїв громаду і ще раз довів свій посил, що підприємець Хаганян зрозумів після зустрічі з ним, що земельні питання з громадою треба вирішувати.

«Сьогодні ми спілкувались з паном Хаганяном і у нього є розуміння, що питання, які сьогодні існують з землею, треба вирішити. Це не багато людей, якщо брати для всього його підприємства — 100-200 гектар він не сильно відчує. Ми це питання відпрацьовуємо. Я беру собі два-три місяці. Але я сподіваюсь, що і пан Хаганян, і всі наші структури долучаться до того, щоб допомогти нашій громаді», - запевнив голова адміністрації Савченко.

Також перед громадою стосовно цього актуального питання виступили в керівники силових структур. Так, наприклад, начальник управління Нацполіції Юрій Мороз, повідомив, що всі справи по Хаганяну будуть передані в обласне слідче управління, де будуть розглядатись під його контролем. А прокурор області Тарас Дунас порадив, на що треба звертати увагу, щоб виконавча служба могла належним чином виконувати свої обов'язки.

«За цей місяць вивчено більше 15 справ, які є перспективними. Прийнято рішення, що я їх забираю в слідче управління Миколаївської області. Тобто справу по одній людині буде вивчати не 5 районів, а одна слідча група, яка сидить у мене в Миколаєві. Для того, щоб не було впливу на місцях і щоб я міг контролювати щодня», - доповів Мороз.

«Ви передавли землі абстрактно, а тепер їх треба повертати в натурі. Дехто вже отримав межі. І коли ви вже отримуєте на свій сертифікат конкретні координати — це дозволяє виконавцю вийти і поставити кілочек. Він (Хаганян - прим.) же користується тим, що це не на ньому, а на вас лежить обов'язок знаходження цих координат: «Де ваш пай в натурі? Покажіть мені його, щоб я відвів?» - дав рекомендацію Дунас.

Зустріч завершилась на мажорній ноті.

«Ми будуємо українську соборну самостійну державу... Зараз ви припиняєте ці договори, тому що хочете бути самостійними. Тому ми дійсно будуємо самостійну державу. І запам'ятайте, що об'єднані територіальні громади — це майбутьнє. Є об'єднані териториальні громади — є гроші, які будуть передані їй. Зараз вже йде мова про те, щоб територіальні громади самі формували собі тарифи, будували свої лікарні. Будування вже почалось. Ми не зламні», - завершив зібрання Олексій Савченко.