Миколаїв зовсім не пристовований для життя дітей з особливими потребами, - експерти

Миколаїв зовсім не пристовований для життя дітей з особливими потребами, - експерти

Миколаїв залишається не комфортним для дітей з особливими потребами. Про це говорять результати дослідження, яке проводила громадська організація Миколаївський обласний рух підтримки осіб з інвалідністю "Спільні разом". Презентація дослідження пройшла в Миколаївському Кризовому медіа-центрі.

Олексій Долгих

Загалом в Миколаєві налічується близько 20 тисяч людей з особливими потребами, з них 2 тисячі - це діти. Тобто загальний відсоток від населення міста доволі високий. Більше того, як розповів Олексій Долгих - голова організації, кількість дітей з особливими потребами в місті не зменшується, а лише зростає. Це відповідно потребує і відповідної організації міського простору, і водночас особливого ставлення до такої категорії людей. Але,як показують реалії - ситуація не втішна.

Наприкінці листопада розробили анкету, яка роздавалась батькам, які виховують дітей з особливими потребами. В опитуванні взяли участь 120 родин.
25 % з числа опитаних батьків виховують дитину в неповних родинах (без батька).

Найбільш катастрофічною виявилась ситуація із отриманням безкоштовних медичних препаратів. Майже 50% опитаних безкоштовні медичні апарати не отримують. Хоча по закону мають отримувати їх безкоштовно. Система отримання ліків є закритою.

Олена Легка

До того ж повідомила Олена Легка - президент Миколаївського обласного благодійного фонду "Сприяння дітям" в Миколаївських лікарнях немає інформаційного стенду де зазначені всі лікі, які отримуються через бюджет. За допомогою цих стендів, батьки можуть ознаймитись з цією інформацією та можуть дізнатися чи є ліки в наявності, чи ні. І тим не менше, лікарні ці ліки отримують.

Друга найважливіша проблема - складнощі для пересування в місті та не готовність міських гуртків, спортивних секцій обслуговувати таку категорію дітей. На це вказало понад 70% опитаних.

Не зважаючи на впровадження так званої інклюзивної освіти в Миколаєві разом з однолітками на інклюзивній системі навчається лише 11 дітей в 7 навчальних закладах.

Окрім цього миколаївські соціальні служби приділяють замало уваги дітям з особливими потребами. Так понад 50% опитаних вказали, що їх жодного разу їх такі служби не відвідували.

Катастрофічна статистика і оздоровлення такої категорії дітей. Майже 95% опитаних вказали, що їх діти жодного разу не оздоровлювались в літніх оздоровчих закладах.