«Відповідальність тих, хто розпочинав ці проекти», – голова ОДА про «недобудови» часів Порошенка

«Відповідальність тих, хто розпочинав ці проекти», – голова ОДА про «недобудови» часів Порошенка

В п’ятницю, 26 березня, в Миколаївській обласній державній адміністрації відбулась прес-конференція голови ОДА Віталія Кіма зі звітом за перші сто днів роботи на посаді, повідомляє СВІДОК.info.

Серед інших питань багато уваги було надано проблематиці капітального будівництва у Миколаївській області.

Так, наприклад, у роки президентства Петра Порошенка в Миколаївській області за кошти державної субвенції було розпочато будівництво близько 10 амбулаторій, кожна з яких сьогодні має рівень готовності в межах 30-50%. Також у ті ж самі роки за кошти обласного бюджету було розпочато будівництво госпісу та дамби у Баштанці, очисних споруд у лікарні в Снігурівці. Окремим питанням стоїть заморожене будівництво великого басейну у Баштанці, в який було вкладено багато державних коштів, та який зараз, за словами місцевих жителів, почав руйнуватись.

Отже виникає питання, що робити з такими об’єктами? Адже на них майже не заплановано ніяких коштів найближчим часом. Фактично вони перейшли до категорії довгобудів з невідомим майбутнім.

«Це дуже болюче питання, – каже голова ОДА Віталій Кім. – Ми співпрацюємо з територіальними громадами і беремо їх думку за основу – що треба робити з тими чи іншими об’єктами».

Також голова ОДА натякає, що є об’єкти, які не потрібно добудовувати, а початок їх будівництва – цілковита відповідальність попередньої влади.

«Є об’єкти, які не треба добудовувати. Це відповідальність тих людей, хто розпочинав цей проект. Це один із тих прикладів, як було раніше. Як у випадку з театром Чкалова – я не брав на себе відповідальність розпочати ремонт за 30 мільйонів, щоб потім він не стояв скільки-то років», – демонструє різність підходів Віталій Кім.

Але губернатор наголошує, що наразі облдержадміністрація працює над реорганізацією управління капітального будівництва, щоб у майбутньому уникнути подібних інцидентів.

«Ми взагалі реорганізовуємо управління капітального будівництва, щоб воно працювало по-іншому. Як в бізнесі потрібно працювати – є проектні терміни, є фінансування, є людина, яка за це відповідає», – анонсує зміни Віталій Кім.

Що стосується дофінансування вже розпочатого будівництва у територіальних громадах області, то у цьому випадку, на думку губернатора, проблема може вирішитись безпосередньо самими територіальними громадами.

«Ми працюємо над цим питанням. Насамперед, це повинні бути гроші місцевих громад. Якщо їх фізично нема – ми будемо виходити з ситуації якось по-іншому», – наголошує Віталій Кім.

Нагадаємо, що будівництво нових сільських амбулаторій було пріоритетним напрямком у політиці п’ятого Президента України Петра Порошенко в рамках розпочатої тоді медичної реформи. В 2018 році для Миколаївщини з державного бюджету на будівництво або реконструкцію таких амбулаторій було виділено 111 мільйонів гривень. Деякі амбулаторії вдалося запустити до президентських виборів 2018 року, але близько 10 медичних закладів так і залишились простоювати на етапі початкового будівництва.

Також нагадаємо, що будівництво басейну в Баштанці було заплановане на 2017-2019 роки за рахунок державного та місцевих бюджетів. В 2018 році на реалізацію проекту з обласного бюджету було виділено 6 мільйонів гривень, з бюджету Баштанки – близько 4 мільйонів гривень і 20 мільйонів гривень субвенції з державного бюджету. На сьогоднішній день будівництво об’єкту зупинене.