Контррозвідка СБУ викрила агента спецслужб РФ на Миколаївщині

Контррозвідка СБУ викрила агента спецслужб РФ на Миколаївщині

Контррозвідка СБУ викрила мешканця Миколаєва, який входив до агентурної мережі військової розвідки Російської Федерації. Усвідомивши наслідки, до яких могли привести його дії, фігурант пішов на угоду зі слідством і «здав» своїх російських кураторів. Про це повідомила прес-група УСБУ в Миколаївській області.

Зловмисником виявився співробітник одного з державних підприємств Миколаївщини, який брав активну участь у діяльності т.зв. «Антимайдану» у березні 2014 року. 

Встановлено, що контакт із ним встановив співробітник військової розвідки Російської Федерації, який знаходився на території окупованого Криму. 

Громадянин України мав збирати та передавати інформацію про роботу одного з державних підприємств Миколаєва, переміщення військових підрозділів ЗС України, які дислокуються на території регіону, а також про суспільно-політичну ситуацію у Миколаєві. Усе це – за грошову винагороду. 

Усвідомлюючи тяжкість наслідків, до яких може призвести його дії, громадянин України відмовився від їх здійснення та припинив будь-які контакти зі  співробітником військової розвідки РФ. 

28 травня фігуранту було повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 14 (Готування до злочину)  та ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) КК України. 16 червня Корабельним районним судом м. Миколаєва затверджено клопотання Миколаївської обласної прокуратури щодо звільнення вказаного громадянина від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 111 ККУ.

Нагадуємо, що державна зрада карається позбавленням волі на строк до 15 років. Водночас від кримінальної відповідальності звільняються громадяни, які не вчинили жодних дій на шкоду державній безпеці та  добровільно повідомили правоохоронцям про обставини вербування.