В мережі з'явилось відео будівництва українського корвету на ЧСЗ: вже збудовано всі 11 секцій корабля

В мережі з'явилось відео будівництва українського корвету на ЧСЗ: вже збудовано всі 11 секцій корабля

Корвет проекту 58250 який будується у Миколаєві на Чорноморському суднобудівному заводі знаходиться на етапі готовому до з’єднання секцій корабля, повідомляє Український мілітарний портал.

У цьому році з’явилась інформація про відновлення його будівництва замороженому восени 2014 року по причині перерозподілу фінансування для Збройних Сил України.

Як відомо на початку планувалась серія з цих кораблів у 10 штук, які планувалось побудувати до 2026 року, перші 4 з яких у 2018 року, пізніше терміни скоригували до 2021 року.

Головний корабель заклали у 2010 році, але через брак фінансування його будівництво декілька разів призупинялось, останній раз будівництво профінансували наприкінці 2013 року. З окупацією Криму та початком бойових дій на Донбасі будівництво в чергове призупинили.

У жовтні минулого року Командуючий українськими Військо-морськими Силами Ігор Воронченко для видання Думская прокоментував ситуацію з корветом наступним чином:

“Корвет, звичайно, будемо добудовувати. У нього вже вкладено багато коштів, і він реально потрібен. Днями буде нарада в Києві з цього питання, гроші виділяються, через пару місяців відновимо його будівництво. Є проблеми із закупівлею озброєння для нього, але все це можна вирішити. Головне, що є воля керівництва країни на проведення модернізації флоту і закупівлю нових зразків озброєння”

З відео видно, що у корвета вже готові секції до з’єднання, загалом їх у корабля 11 штук

Проте у загальному відсотку це близько 17% всього об’єму робіт з будівництва корабля, хоча корпус готовий на 80%

По завершенню він має виглядати наступним чином

Його короткі технічні характеристики:

Водотоннажність: повна: 2650 т
Довжина:
  • максимальна: 112,0 м
  • по КВЛ: 100,0 м
Ширина: максимальна: 13,5 м
Осадка: 3,5 м
Потужність: головні дизелі та дизель-генератори
Двигуни: Газо-турбинна установка
Швидкість: не менше 30 вуз.
Дальність
плавання:
4000 миль (14 вуз.)
Автономність: 30 діб
Екіпаж: 110 осіб

Параметри корабля проекту 58250 та можливості дещо переважають загальноприйняті для класу “корвет” стандарти, він має водотоннажність 2650 тон (корвет — 500–2000 т) і може виконувати не дві, а одразу три бойові задачі.

Вартість у еквіваленті 2011 року оцінювалась у 250 млн доларів США, на ньому планувалось встановлювати ряд озброєнь іноземного виробництва, тому ціна незважаючи на велику вітчизняну складову майже не змінилось та і будівництво корпусу у загальному об’ємі вартості це близько 4/5 від усієї суми.

У кооперації у його будівництво залучені 117 підприємств, серед яких 14 іноземних компаній з 8 країн. З якими діють контракти на поставку артилерійської установки середнього калібру, артилерійської установки малого калібру, головних дизельних двигунів, дизель-генераторів та інше.

Щодо озброєння то воно відповідає боротьбі з:

  • надводними цілями – на початковому етапі будівництва та розробки проекту французький уряд погодив поставки в Україну протикорабельних ракет Exocet MM40 Block3 (дальність ураження до 200 км) але нещодавно у Україні анонсували розробку вітчизняних протикорабельних ракет які можуть бути встановлені і на цей корабель. Загалом планується розміщення двох пускових установок із загальним боєзарядом у 8 ракет. Також має бути розміщені артустановки малого калібру(до 40 мм) та гармати середнього калібру(до 100 мм).
  • підводними  – буде встановлено два торпедних апаратів.
  • повітряними цілями – буде встановлено зенітно-ракетного комплексу середнього радіусу дії