Посуха на Миколаївщині: на якому етапі проекти зі зрошування українського степу?

Посуха на Миколаївщині: на якому етапі проекти зі зрошування українського степу?

посуха засуха posukha zasukha

Сьогодні Миколаївщина є одним з найпосушливіших регіонів в України. Про це під час зустрічі у Кризовому центрі 8 грудня розповів начальник відділу техногенно-екологічної безпеки Регіонального офісу водних ресурсів Миколаївської області Руслан Туз.

«Забезпеченість місцевим стоком Миколаївської області становить 0,45 тисячі кубічних метрів на одну особу та є катастрофічно низькою. Зазначена ситуація погіршується через зміни клімату, які суттєво впливають на середній розподіл стоку та призводять до тривалих засушливих періодів», – зазначив Руслан Туз.

На початку 2021 року Миколаївська облдержадміністрація повідомляла про декілька заходів свого очільника Віталія Кіма, які стосувались проблем меліорації та зрошування. Проте зараз невідомо, у якому стані перебувають ці питання і у якому напрямку продовжує рухатись Миколаївщина.

Та під час свого публічного звіту за рік роботи перед громадою Віталій Кім наголосив, що реалізація проектів продовжується.

«По зрошуванню – Миколаївщина серед двох областей, яка буде в пілотному проекті по фінансуванню. На наступний рік ми маємо певні кошти для освоєння для того, щоб могли з проектом стартувати у велику програму. Це стосується лише державної програми. А є ще фінансування ізраїльської сторони. Вони всі готові – зараз передпроєктні роботи ведуться», – зазначив голова облдержадміністрації.

Нагадаємо, раніше Мінагрополітики повідомляло, що українські системи зрошування застарілі, зношені та вимагають поновлення. За планами Мінагро з залученням кредитних коштів в цьому році анонсували старт пілотного проекту з поновлення іригаційних систем в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях.

Також читайте: