Миколаївська «Зоря»-«Машпроект» розробляє екологічний водневий двигун

Миколаївська «Зоря»-«Машпроект» розробляє екологічний водневий двигун

Державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект», що входить до складу ДК «Укроборонпром», за власні обігові кошти розпочало розробку водневого двигуна. Створення двигунів на екологічному паливі дасть змогу зміцнити енергетичну незалежність України, зменшити викиди парникових газів та забруднення навколишнього середовища. Про це повідомляє держпідприємство.

На сьогодні «Зоря»-«Машпроект» працює над створенням випробувального стенду для розробки дослідних зразків, випробувань та одержання робочих зразків камер згоряння для серійних та перспективних газотурбінних двигунів власного виробництва.

Завершити роботи зі створення стенду підприємство планує у ІІІ кварталі 2022 року, а  виготовити робочий зразок камери згоряння на водневому паливі для газотурбінного двигуна потужністю у 25 МВт – у 2023 році.

Такий стенд   використовуватиметься підприємством і у подальших науково-дослідних роботах із розвитку водневих технологій.

Другим етапом цього інноваційного проєкту підприємства має стати створення стенду електростанції на випробувальному майданчику «Каборга» (Миколаївська область, Україна). Там планують провести комплекс дослідно-довідних робіт для серійних та перспективних газотурбінних двигунів власного виробництва на водневому та газоводневому паливі, а також випробування двигунів перед постачанням потенційному замовнику на реальну електростанцію.

«Розробка водневих двигунів та їх подальше впровадження у промислових масштабах може покращити енергетичну безпеку Україну та якість повітря, яким ми дихаємо. Перехід до водневої економіки вже розпочався у всіх розвинених країнах світу, Україна не пасе задніх. Вже сьогодні «Зоря»-«Машпроект» працює над тим, щоб зменшити залежність від імпорту енергоносіїв. На сьогодні ми робимо це за власні обігові кошти, втім, сподіваємось, що цей водневий напрямок буде підтриманий і на державному рівні», – відзначив генеральний директор ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект» Олексій Жуковець.

Як відомо, Україна задовольняє свої енергетичні потреби переважно за допомогою традиційних видів палива – вугілля, газу, нафти та нафтопродуктів – значна частина яких імпортується. Втім, майбутнє за відновлюваними джерелами енергії з низьким вмістом вуглецю.