В Миколаїв до парку «Перемога» прилетіли дві зграї лебедів: як поводитись з птахами?

В Миколаїв до парку «Перемога» прилетіли дві зграї лебедів: як поводитись з птахами?

лебеді лебеди миколаїв николаев

У січні до парку «Перемога» у Миколаєві прилетіло дві зграї лебедів. Про це на власній сторінці у мережі «Фейсбук» повідомив користувач Олександр Нарожний.

«Останні роки у місті багато видів птахів, яких в минулі часи тут побачити було неможливо. Коли я приїхав їх було п'ятнадцятеро. Потім прилетіли ще п'ять осіб. Вожаки привітались один з одним. Поїли та почали вичищати пір'я», – написав користувач.

В Минулі роки зграю лебедів помічали на Південному Бузі в районі Намиву. Зазвичай туди птахи прилітають у пошуках тепліших та м’якіших умов зимування.

Як зазначають фахівці, лебедів краще не підгодовувати. Адже через це птахи звикають і можуть не відлетіти зовсім. Це може призвести до того, що птахи загинуть, коли вдарять морози. Пригодовані птахи, коли перестають їх годувати, дезорієнтовані і не бажають залишати такі «хлібні» місця.

Годувати птахів рекомендують лише у разі сильних морозів, коли замерзають водоймища і їм щонайменше знайти харчування. Але робити це слід обережно і не часто, наприклад, один раз на кілька днів. Така доза не привчить лебедя до годівлі і дозволить не загинути в холоди.

Варто зауважити, що категорично не рекомендується годувати птахів чорним хлібом, та й білим хлібом також не варто зловживати. Лебедів забороняється годувати цвілим або прокислим хлібом – неякісний продукт може спричинити ентерит – запалення тонкого кишечника. Якщо ви вирішили підгодовувати лебедів, то птахам можна давати зерно, овес, пшоно або ячмінь, у крайньому випадку - сирі або відварені овочі: морква, картопля, рис.