У Миколаєві «Центр підтримки бізнесу» починає програму для відновлення роботи підприємств

У Миколаєві «Центр підтримки бізнесу» починає програму для відновлення роботи підприємств

Війна нанесла величезні збитки та порушила стабільну роботу багатьох підприємств на Миколаївщині. Велика частина бізнесу зараз не працює взагалі, або ж релокуються в інші регіони. Може скластися враження, що життя всього міста на паузі, але це не зовсім так. Чимала частина підприємців продовжувала працювати всі ці місяці, частина перепрофілювалася на нові виклики, частина чекала завершення війни і відновлення роботи, але вже приймає нові реалії і перелаштовує роботу. Для нас дуже важливо зберегти економіку, мінімізувати збитки та втрати. Бізнес повинен відновлювати роботу, звісно, по-можливості. Ми добре розуміємо, що це складно: велика частина людей залишила Миколаїв, для когось це персонал, для когось – клієнт; поставки матеріалів, сировини, комплектуючих призупинено, частина ринків втрачено, зі зрозумілих на те причин. Бізнес потребує підтримки, вона повинна бути суттєвою і дієвою. Для цього потрібно повністю відчувати стан підприємництва зараз, виклики, проблеми, потреби, перспективи відновлення та розвитку.

Саме таку роботу декілька тижнів тому почали у «Центрі підтримки бізнесу» в рамках ініціативи Stand for Ukrainian business, що реалізується Мережею Центрів Інформаційної Підтримки Бізнесу в рамках програми «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», повідомила СВІДОК.info заступниця керівника Центру Ольга Раку.

За її словами, більше 70% бізнесу частково або повністю припинили свою роботу через війну.

«Є підприємства, які продовжують працювати, їм вдалося зберегти всі робочі місця навіть у такі важкі часи. Це не означає, що підприємство працює на повну потужність, але заробітну плату продовжують виплачувати, аби підтримувати співробітників. Це тимчасове рішення і відкритим залишається питання, що робити далі, адже запаси вичерпуються, необхідно відновлювати роботу, а подекуди в короткостроковій перспективі це просто неможливо. Найбільша проблема для миколаївських підприємців, якщо не брати до уваги умови, в яких нам доводиться жити і працювати, - це, все ж таки, персонал, велика кількість людей покинула наше місто. Для сервісних компаній це ще і попит, який суттєво скоротився. Все це доповнюється зруйнованими ланцюжками поставок, а для ряду виробничих підприємств Миколаївщини – втраченими ринками збуту. Також практично для всіх підприємців, на відміну від очевидного факту перемоги України, відкритим залишається питання подальших кроків», - зазначила вона.

За її словами, тішить той факт, що підприємці самостійно намагаються перезавантажити свій бізнес і підлаштовуються під нові формати.

«Вони шукають нових постачальників, нових клієнтів – на жаль, це непросто. Насправді, зараз є багато інших стримуючих факторів, як то тимчасово втрачений ринок Херсонської області, про інші країни говорити не будемо; зруйновані поставки, призупинені замовлення, не варто забувати і про значний ріст цін. Але навіть це не стає перепоною для бізнесу і підприємці підлаштовуються під нові формати. Ми часто чуємо, що вони не можуть вже чекати і готові почати працювати. І починають. Наша задача – їм допомогти. Для початку – зрозуміти поточний стан та ідентифікувати потреби, часом відразу порекомендувати бізнес-можливість, яких, до речі, з кожним днем стає все більше. Паралельно будемо працювати над розробкою програм підтримки», - підкреслила вона.

«Якщо програми підтримки запрацюють, то великі шанси, що бізнес та підприємці знову повернуться до Миколаєва. Це миколаївські сім’ї, це люди, у яких все життя тут. Звісно, головне зараз - зберегти те, що є, щоб людям було, куди повертатися. Дуже хочеться пришвидшити цей процес. Багато людей вже зараз намагаються повернутися до нашого міста – це тішить!», - підкреслила Ольга Раку.

Як зазначила заступниця керівника Центру, навіть у тимчасово окупованій Херсонській області люди та підприємства очікують поновлення роботи під українським небом. 

«Мережа «Центрів інформаційної підтримки бізнесу» представлена 12 центрами у різних регіонах України. Ми безпосередньо покриваємо південь країни, а саме Одеську, Миколаївську та Херсонську область. Вже почався другий тиждень, як ми запустили даний проект. На сьогодні ми опитали та проінтерв'ювали вісім компаній, це все миколаївські підприємства. Найближчим часом ми почемо бізнес-діагностику і херсонських, і одеських підприємств. Є складнощі зі зв’язком у Херсонській області, але ми знаємо історії, коли люди встановили собі Starlink і виходять у мережу. Насправді ми знаємо про поточний стан великих компаній у Херсоні – вони очікують звільнення від окупантів та продовження роботи. Переважна більшість підприємців залишається на місцях, хоча це великий ризик, зокрема для чоловіків і керівників стратегічних підприємств, які мають реальний вплив на людей – вони можуть стати мішенями окупантів, та водночас бере гордість за таких людей. Патріотизм та відвага у таких непростих умовах – це гідно поваги», - резюмувала заступниця керівника центру.

Невдовзі у центрі запустять промо–компанія щодо опитування виробничих підприємств. Закликаємо підприємців активно включатися в програми підтримки та відновлювати свою роботу.

Дізнатися більше та зареєструватися для участі можна за посиланням.

Ініціатива Stand for Ukrainian business реалізується Мережею Центрів Інформаційної Підтримки Бізнесу в рамках програми «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини через німецьку урядову компанію Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини через німецьку урядову компанію Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.