Релігійна громада села на Миколаївщині перейшла з Московського патріархату до ПЦУ

Релігійна громада села на Миколаївщині перейшла з Московського патріархату до ПЦУ

На Миколаївщині жителі села Суха Балка Мостівської територіальної громади Вознесенського району підтримали перехід своєї церкви Московського патріархату до Православної церкви України. 19 травня Митрополит Миколаївський і Богоявленський Володимир благословив прийняти їхню релігійну громаду до Миколаївської єпархії Православної Церкви України, підписавши відповідне рішення.

Про це Суспільне розповіла уповноважена представниця громади в селі Суха Балка Валентина Грицюк.

За словами Валентина Грицюк, перехід до Миколаївської єпархії Православної церкви України для Сухої Балки був складним та тривав з 2019 року. Ініціював початок процесу син Валентини Олександр, котрий станом на травень 2022 року служить у лавах Збройних сил України.

"Спонукало його й те, що коли гинули наші солдати на сході України, предстоятелі церкви Московського патріархату відмовлявся хоронити хлопців. "Ми їх туди не посилали, тому і відспівувати не будемо", — так аргументували відмову. Перший раз громада почала збирати підписи: їх було 114. Документи оформлювали і возили до Миколаєва. Єпархія, на чолі з Митрополитом Миколаївським і Богоявленським Володимиром була згодна прийняти громаду, але для цього потрібен був дозвіл від обласного управління культури, національностей та релігій. Перший раз документи не прийняли", — розповіла Валентина Грицюк.

У громаді станом на 26 травня проживають 680 людей, включно із внутрішньо переміщеними особами. Саме вони, зі слів Валентини, і стали тим другим поштовхом, який спонукав порушити питання переходу до ПЦУ вдруге.

"Внутрішньо переміщені особи, які приїхали, а хтось і тікав з Херсона, почали відвідувати храм, у якому служба правилась російською мовою і прославляла московських правителів, російську армію. Тоді стільки було плачу серед людей. Коли вони попросили помолитися за наших хлопців, за ЗСУ, їм відповіли: "За своїх хлопців моліться дома", — розповіла Валентина.

Тоді громада вдруге вирішила організувати збори. За перехід до Миколаївської єпархії Православної церкви України проголосували 59 жителів села, шестеро були проти. Після прийняття рішення представники громади погодили його з управлінням культури, національностей та релігій Миколаївської обласної військової адміністрації та передали документи Митрополиту Миколаївському і Богоявленському Володимиру. На відповідь очікували майже місяць.

За словами протоієрея Миколаївського Кафедрального собору Касперівської ікони Божої матері отця Романа, наміри перейти до Миколаївської єпархії Православної церкви України є у жителів багатьох громад області, проте для завершення цього процесу потрібно оформити низку відповідних документів.

"Перехід громади — це одне питання, а на чиєму балансі знаходиться культова споруда – це інше питання, чи пристосоване приміщення для богослужінь, чия власність: колективна власність громади чи власність єпархії, бо інакше громада може перейти до єпархії без храму", — пояснив отець Роман.

Станом на 26 травня, за словами Валентини Грицюк, жителі села чекають на реєстрації змін у церковному статуті релігійної громади.