Мародерство та постійні обстріли: мешканка села Киселівка про окупацію

Мародерство та постійні обстріли: мешканка села Киселівка про окупацію

Село Киселівка, що розташоване на території Первомайської громади, є фронтовим населеним пунктом і щодня потерпає від ворожих обстрілів. За три місяці активних бойових у ньому майже не лишилося вцілілих будинків та господарств.

Кореспондентам телеканалу «МАРТ» вдалося поспілкуватися з евакуйованою жителькою села Оленою.

Олена, яка зараз разом з родиною вимушено переїхала до Миколаєва, пригадує, до приходу рашистів у село 11-го березня ситуація була відносно спокійною. Як тільки вороги ступили на територію Первомайської громади, одразу заявили, що вводять свої правила.    

З таким підходом росіяни спочатку селилися в пустих будинках, пізніше вимагали розміщувати їх в оселях разом з господарями. Окупанти вимагали віддавати їм їжу, продукти харчування, алкоголь та цигарки. Олена пригадує, росіяни вдавалися і до мародерства.

Місцеве населення, на щастя, не ображали, каже Олена. Але одного разу у приміщенні місцевої школи росіяни катували українського військового.

У розмовах з селянами армійці РФ називали себе солдатами з так званої «ДНР». Вони нібито прийшли рятувати українців від «жорстоких нацистів». За словами Олени, більшість окупантів були молодого віку. На території Киселівки їхнє командування часто влаштовувало навчання.

У самому ж селі ситуація лишалась вкрай напруженою, виїхати на вільні території України рашисти не дозволяли, роздавали лише спеціальні перепустки для проїзду в окупований Херсон. Світло, вода та зв’язок зникли ще в перший день приходу росіян. Люди були налякані, зайвий раз ніхто не виходив надвір. Олена зізнається, боляче стало, коли побачила біля сільради чужий прапор.

В окупації Киселівка знаходилася близько 10 днів. З підходом українських військових рашисти покинули село. Однак спокійніше жити не стало, адже з цього моменту росіяни почали інтенсивні обстріли населеного пункту і всієї Первомайської громади, атаки тривають й досі.

Після того, як будинок Олени також постраждав в результаті дій ворога, вона разом з родиною вирішила евакуюватися до Миколаєва. Жінка вірить, що її історія про Киселівку стане ще одним доказом злочинів російської федерації проти нашої держави.