Доступна вода для миколаївців: депутати виділили на реалізацію програми 37,6 млн.грн.

Доступна вода для миколаївців: депутати виділили на реалізацію програми 37,6 млн.грн.

У Миколаєві депутати сьогодні, 29 червня, під час сесії міськради прийняли програму «Доступна вода».

З доповіддю виступив заступник директора департаменту ЖКГ Ігор Набатов. Який пояснив, що програма покликана забезпечити утримання систем зворотного осмосу, що були отримані від донорів і встановлені в місті для забезпечення людей водою. Всього діє 145 таких систем. Більша їх частина стоїть на балансі ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», а саме 79 одиниць. Програма забезпечить фінансування заходів щодо утримання систем — це і зарплата робітникам, що їх обслуговують, і придбання витратних матеріалів, а отже буде подальша можливість отримувати очищену воду для містян.

Згідно тексту програми, фінансування з бюджету міста становитиме 37 млн. 653 тис.грн. на 2023 рік.

Дискусія виникла щодо виконавців, які зазначаються в проєкті рішення. Олександр Береза попросив додати до них адміністрації районів, адже на їх території теж є свердловини і адміністрації своїм коштом зараз їх обслуговують. Депутат Кантор запропонував, щоб виконавцем програми було лише МКП «Миколаївводоканал». Його підтримала Олена Кисельова, яка додала, що співвиконавцями можуть бути і «обленерго», і адміністрації районів, і управління охорони здоров'я і так далі.

Дмитро Іванов зазначив, що слід прийняти програму в тому вигляді, в якому вона є зараз. Тим паче, що вона розрахована на 2013 рік. А якщо передавати право виконання від «облтеплоенерго» «водоканалу», то це займе час.

Інше питання стосувалось перевірки якості води — хто цим займатиметься і як це контролюватиметься. Максим Коваленко та Олена Кисельова відзначили, що в програмі це не вказано.

Далі перейшли до голосування за пропозиції. Так, депутати не підтримали виключення всіх інших виконавців і надання цієї функції лише «водоканалу», як пропонував Сергій Кантор.

Пропозиція Олександра Берези щодо включення до виконавців адміністрації районів міста також не була прийнята — не вистачило одного голосу. Але питання було повторно поставлено на голосування. Вдруге правка була прийнята.

Пропозиція Максима Коваленка щодо приведення якості води до нормативних показників також не була прийнята.

Олена Кисельова підняла ще одне питання — це включення в програму як виконавців релігійні громади міста, які також встановлювали за власні кошти системи очищення води та роздають весь час її людям. Тому вона вважає, що ці суб'єкти також мають отримувати фінансування з міського бюджету на обслуговування свердловин. Але з першого разу пропозиції не набрала необхідної кількості голосів. Рішення було прийняте вже в ході другого голосування.

Далі проєкт рішення був поставлений на голосування в цілому з правками. Його підтримали 35 депутатів — рішення пройшло.

Також депутати підтримали рішення «Про затвердження Правил обслуговування та утримання систем очищення води зворотного осмосу, реалізації її видачі».

Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу за посиланням