У Миколаївському університеті можна скласти іспит на знання української мови

У Миколаївському університеті можна скласти іспит на знання української мови

Миколаївський національний університет імені Василя Сухомлинського — єдиний в області уповноважений заклад для складання іспиту на рівень знання української мови. Станом на 29 червня в університеті двічі на тиждень відбувається від двох до чотирьох 30-хвилинних сесій.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла завідувачка кафедри української мови й літератури Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського Лілія Рускуліс.

Завідувачка Лілія Рускуліс каже, що університет склав угоду з Національною комісією зі стандартів державної мови у серпні 2021-го року.

"Протягом серпня 2021-го і до лютого 2022 року ми приймали іспит", — говорить Лілія Рускуліс.

За цей період іспит склали 800 претендентів. З 12-го травня 2023 року до 29-го червня склали іспит 100 людей. На липень 2023 року вже зареєструвалися 160 претендентів.

Держслужбовці офіційно зобов`язані складати іспит, але за словами Лілії Рускуліс, для реєстрації не потрібно вказувати посаду, тому пройти екзамен може кожен охочий.

"Відновити складання іспитів було непросто. Влітку 2022 року після прильоту російської ракети приміщення, в якому раніше складали іспит, було зруйноване разом із технікою. Дякуємо "Українсько-Данському молодіжному дому" за те, що вони нам подарували п`ять нетбуків і ми відновили роботу локації", — сказала завідувачка кафедри.

Директор Миколаївської спеціальної школи "Ор Менахем" Віталій Ісаєв говорить, що свідомо та самостійно вирішив скласти іспит.

"Взагалі завдання дуже цікаві, я впевнений, що кожен державний службовець, складаючи іспит – для нього буде це не чимось надскладним. Але, проходячи тести, я зрозумів, що тут треба бути уважним, зосередженим, звертати увагу на запитання і слідкувати за варіантами відповідей", — каже Віталій Ісаєв.

Керівниця відділу контролю та діловодства університету Олександра Бойко інструктує претендентів та допомагає їм у процесі складання. Говорить, що іспит поділений на дві частини — тестові питання і монолог на обрану тему.

"Якщо в учасників є якісь запитання, ми завжди їм допомагаємо. Або якщо якісь технічні проблеми, зв’язуємось з Національною комісією для вирішення цих питань. Оскільки працюємо, на жаль, у воєнний час, є проблеми зі світлом, зв’язком. Зараз так трошки складно працювати, але нічого страшного, ми впораємося", — сказала Олександра Бойко.