Олексій Савченко підписав Меморандум про впровадження ЕСКО-механізму

Олексій Савченко підписав Меморандум про впровадження ЕСКО-механізму

9 червня у Миколаєві за підтримки Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження України, Миколаївської обласної державної адміністрації, Миколаївської обласної ради та Представництва Фонду ім. Ф.Еберта в Україні пройшов об’єднаний семінар з впровадження енергосервісу та енергоменеджменту в Миколаївській області «ЕСКО та енергоменеджмент – ефективні інструменти термомодернізації бюджетних установ».

У рамках семінару голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко підписав Меморандум про співпрацю з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України щодо впровадження ЕСКО-механізму в Миколаєві та області. Підпис під документом поставили також і з боку керівництва міста Миколаєва.

«Саме ця подія каже про те, що ми крокуємо вірним шляхом у напрямку енергоефективності. Зекономлені кошти можуть спрямовуватися на інші соціальні об’єкти. Це програма, яку треба було втілити вже давно. Ми маємо надати максимальну допомогу інвесторам у цих питаннях», - наголосив голова ОДА Олексій Савченко.

Семінар відбувся за участі голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка, заступника голови ОДА Валентина Гайдаржи, начальника Управління енергоменеджменту Держенергоефективності Павла Ладецького, радника Голови Держенергоефективності Олексія Корчміта.

Серед учасників семінару були головні розпорядники бюджетних коштів ОДА та РДА, міських рад, керівники бюджетних установ, ЕСКО-компанії та представники бізнесу.

На семінарі експерти поділилися досвідом роботи за ЕСКО-договорами у бюджетній сфері та співпрацю з місцевою владою.

Миколаївщина стала четвертою серед десяти регіонів, де заплановане проведення подібного семінару.

«Ми вже були на Львівщині, Полтавщині, Київщині. Миколаївщина - вже четверта область. Це сталося, тому що місцева влада дуже захотіла провести такий семінар раніше. Миколаївщина нас переконала в тому, що тут готові до інвесторів, прагнуть до скорочення споживання енергоресурсів у бюджетній сфері й готові надати всю інформацію, яка необхідна інвесторам», - зазначив радник керівника Держенергоефективності Олексій Корчміт.

«Інвестор не бере жодної копійки з бюджету. Він вкладає власні кошти. І повертає гроші виключно за рахунок отриманої економії на комунальних послугах і теплоносіях. Укладають довгострокові й короткострокові договори, на 4-7 років, під час яких з економії повертаються кошти. Як тільки контракт буде завершено, усе обладнання і майно переходить у власність територіальної громади і переходить на баланс певного управління, - додав Олексій Корчміт. - Перевага таких контрактів у тому, що переможцем у тендері стає не компанія, яка запропонувала найдешевші матеріали або обладнання, які не призводять до ефективного використання енергоресурсів, а компанія, яка запропонує найвигідніший показник енергоефективності договору. ЕСКО-механізм дозволяє вигідно залучати додаткові інвестиції для здійснення термомодернізації закладів бюджетної сфери», - підсумував він.