«Розміновуючи територію області, ми здобули такий досвід, якого я б і уявити не зміг», - сапер з Миколаївщини

«Розміновуючи територію області, ми здобули такий досвід, якого я б і уявити не зміг», - сапер з Миколаївщини

Свою долю із саперною справою 41-річний піротехнік з Миколаївщини Дмитро Шойман пов'язав ще у роки служби в Збройних силах України. Саме тоді він почав опановувати навички проведення робіт зі знищення вибухонебезпечних предметів, повідомляє ГУ ДСНС області.

“Так склалось, що свого часу я вирішив перевестись із Національної гвардії України до лав ДСНС. Це був 2017 рік. На першочерговому етапі в роботі допомагали знання та навички, здобуті до цього, але під час війни ми з колегами здобули такий досвід, якого я б і уявити не зміг”, - розповідає Дмитро.

Як і в мирні часи, так і за час збройної агресії з боку росії Шойман із колегами — піротехніками ДСНС, розміновує території регіону. Однак, як сам каже, специфіка роботи у воєнний час відрізняється.

“Ми очищували регіон від боєприпасів часів минулих війн, які також ще досі зустрічаються і чимало. Я думаю, що жоден з нас навіть не уявляв, що масштаби агресії ворога будуть саме такими. Тож, з перших днів повномасштабного вторгнення піротехнічним групам довелось знову вчитись. Ми виїжджали на місця ворожих обстрілів та, як то кажуть, “по гарячих слідах” прибирати з мирних кварталів різнокаліберні боєприпаси. Про деякі з них до цього читали лише у книжках", - каже сапер. 

Після деокупації Снігурівщини сапери виконували надскладні завдання. Збройні сили російської федерації заміновували будинки місцевих жителів, дороги та залишали міни на відкритих територіях.

"Такої кількості та різновидів пасток ніхто з нас не бачив раніше. Тут чимало згарищ, а серед куп металолому є міни, рештки боєприпасів, набої й спеціально залишені ворогом розтяжки”, - ділиться Дмитро Шойман.

Він відзначає: минув понад рік після звільнення цієї території, а все ж залишається багато ризикованої роботи, щоб зробити громаду безпечною.