За підтримки представництва ЄС в Україні у Миколаєві провели СREA Talks

За підтримки представництва ЄС в Україні у Миколаєві провели СREA Talks

На шляху України до європейської інтеграції вже зараз важливо підтримувати якнайбільше секторів економіки, надаючи необхідні стимули для їх розвитку. Зокрема, до цього переліку відносяться й креативні індустрії.

У CREA Center у Миколаєві нещодавно відбулася зустріч, на якій безпосередньо розказали про нові можливості індустрій. Захід CREA Talks об'єднав професійних фахівців, аматорів, початків та небайдужих містян. Він був організований командою Team Europe Mykolaiv за підтримки Представництва ЄС в Україні.

Координатор Team Europe Mykolaiv, керівник регіональних ініціатив та проєктів ЄС Артем Ващиленко зазначив, що попри важкі часи, особливо для творчого прошарку українців, вони можуть розраховувати на допомогу європейських партнерів, зокрема грантову.

«Такі заходи стають майданчиками для дискусії та обміну досвідом між представниками креативних індустрій. Вже втрете у Миколаєві проходять креативні розмови, що дозволяє учасникам дізнатися про актуальні можливості та новини у галузі crea – індустрій», - сказав він.

Менеджер проєкту «Інформаційна підтримка Мереж ЄС в Україні» Денис Черніков акцентував, що країни європейської спільноти раніше об'єднались передусім через економічні стимули та багату культурну спадщину. Україна тут не виняток.

«Зараз розширення країн Євроспільноти – це інвестиція у мир, безпеку та стабільність. Проте країнам треба підтримувати засади верховенства права, демократії, свобод громадян. Ці цінності повинні дотримуватися на рівні держави», - зауважив спікер.

Також у рамках зустрічі керівник Національного бюро програми «Креативна Європа. Україна» Ярослав Дяків розповів про можливості для креативних індустрій країни отримати фінансову підтримку від ЄС.

«Програма «Креативна Європа» - це програма ЄС, яка приймається кожні 7 років. Це одна з найпотужніших програм підтримки. Зокрема раніше по програмах в напрямку «Культура» було виділено до 2 млн євро грантових коштів», - підкреслив він.

Наразі у програмі відкрито 10 конкурсів, у яких можуть взяти участь українці, дотримуючись певних вимог, зокрема знати англійську мову. Вся необхідна інформація для участі в програмі розміщена на сайті «Креативна Європа. Україна». Також є відповідні форми для пошуку партнерів.

Під час заходу директор Агенції економічного розвитку Володимир Воробей розповів про основи фінансування креативних індустрій, моделі управління тощо.

«Важлива підтримка міжнародних партнерів, адже переважно податки українців йдуть на війну. Розвиток креативних індустрій дуже важливий для економіки держави - вони не тільки надають роботі місця, а й забезпечують випуск креативної продукції», - підкреслив директор агенції.

Важливий аспект - легалізація креативного бізнесу. Таким чином ми побачимо, яку вагому частку в економіці країни займають креативні індустрії.

«Для підтримки галузі важливо зробити доступні позики та реалізувати інші програми фінансової підтримки. Грантів стає більше, і їх буде ще більше», - підкреслив він.

Інвент-координатор проєкту CREA Ольга Раку розповіла про розвиток мережі креативних центрів у п'яти країнах Чорноморського басейну. Такий центр вже відкрив свої двері і у Миколаєві у форматі коворкінгу. На базі креативного центру вже проведено серію інвентів за участю резидентів CREA та небайдужих містян. Центр надалі планує розвиватися і масштабуватися.

Також у рамках заходу «Креативні розмови» голова ГО «Асоціація лідерів туристичного бізнесу Миколаївщини» Тетяна Чічкалюк розповіла про символи міста-героя Миколаєва.

У ході виступу вона підкреслила, що найбільш актуальне питання - щодо включення об'єктів на Миколаївщині до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Ще з моменту заснування Миколаєва робилося зародження його ідентичності: обсерваторія, наразі будівля унікального музею суднобудування та флоту і т.д. На теренах музею створений унікальний простір, присвячений вогням півдня – маякам. Адже на території Миколаївської області найбільша кількість маяків», - зауважила вона.

Тетяна Чічкалюк підкреслила, що Миколаїв є своєрідним кораблем, який неможливо потопити – події 2022 року стали тому доказом.

«З відновлення пошкоджених історичних будівель у Миколаєві почнеться його нове відродження та нова сторінка туристичної складової міста», - резюмувала вона.

Зазначимо, що це не останній подібний захід від CREA-центру у м. Миколаєві.