В Миколаєві пройшов черговий арт-фестиваль «Спаський трамвай»

В Миколаєві пройшов черговий арт-фестиваль «Спаський трамвай»

10 чернвя вже вшосте в Миколаєві пройшов традиційний поетичний фестиваль "Спаський трамвай", який відбувається двічі в рік. Фестиваль щоразу проводиться в різних локаціях. Пристанищем для музикантів, поетів та муз став літній дворик "Миколаївського художнього  російського драматичного театру". І як розповідає організатор - миколаївська поетка Ольга Сквірська російський театр ласкаво відкрив власні двері для поетів і навіть організував невеликий тематичний сюрприз.

Ольга Сквірська

О.С.: Театр пошел на встречу. И даже подготовил сюрприз-миниатюру "Николаевский трамвай".

Вперше в рамках фестивалю пройшла піша екскурсія, а не трамвайна, від миколаївського краєзнавця Євгенія Парамонова під назвою "Там, де зрізані рейки". Екскурсовод провів миколаївців місцями де починалося трамвайне життя Миколаєва. Де ходив трамвай, та цікаві моменти з місцин на його шляху.

Після екскурсії старою частиною міста розпочалась основна частина - поетичні читання. До речі на фестивалі автори могли продати і власні книжки. Виступали відомі миколаївській публіці поети, які вже стали невід'ємною частиною "Спаського трамваю" і виступають на ньому ледь не з самого його початку.

О.С.:  Я задумала это спонтанно и делала очень быстро. И не стала летом никого приглашать. Давно мы не собирались таким составом. Последний трамвай был больше полугода назад. И я ужасно соскучилась за красивым, приятным поэтическим вечером и решила не собраться ли нам всем.

Відкрив фестиваль відомий поет Аркадій Суров. Він читав свої давні твори, які вже давно полюбилися городянам. Адже ці тексти просякнуті миколаївським духом та атмосферою. 

фото: Артем Куцолабський

Ностальгійними спогадами та свободолюбивим духом 80-х ділився з слухачами ще одна легенда миколаївської поезії - Олег Духовний.

В перервах між читаннями музичний настрій створювала миколаївська група "Guiltless" у складі Сергія Карабута, Ігроя Панченко та Анастасії Зарванської. Вони грали власні пісні та кавер-версії на відомі хіти.

фото: Артем Куцолабський

Завсідник "Спаського трамваю" та один з кращих україномовних миколаївських поетів Сергій Зубець, як завжди радував слухачів своїми темплими та затишними хоку, від яких на обличчях мимоволі з'являлася усмішка.

фото: Артем Куцолабський

Ліричну та інтимну лірику читали Артем Куцолабський, Макс Айдахо та власне організатор "Спаського трамваю" Ольга Сквірська.

фото: Артем Куцолабський

А завершив поетичні читання своєю новою, дотепною казкою - Євгеній Уманов.

Наступний "Спаський трамвай" пройде традиційно восени.

Читайте також:

Трамвай, що везе до міста поетів

В Миколаєві пройшов традиційний поетичний слем

Ксана Коваленко перемогла в миколаївському поетичному слемі

«Книга ангелов и стрекоз». Ксана Коваленко презентовала николаевцам свои новые стихи 

Майбутнє миколаївської поезії