Олег Березюк у Миколаєві: «Треба захищати Сєнкевича від тих, хто 20 років розкрадав і нищив місто!»

Олег Березюк у Миколаєві: «Треба захищати Сєнкевича від тих, хто 20 років розкрадав і нищив місто!»

Голова парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк людина відома. Чого лише коштує його нещодавне голодування під стінами Адміністрації Президента в знак протесту проти політики центральної влади щодо «львівського сміття». Сьогодні парламентарій, не дивлячись на перерву у пленарних засіданнях Верховної Ради, продовжує працювати.

СВІДОК.info: - Розкажіть, яка мета вашого візиту до Миколаєва?

Олег БЕРЕЗЮК: - Звичайна робоча поїздка. Депутат має три частини своєї роботи. Зал, який всі бачать, це тільки одна третина роботи. Друга — це комітети і власні фракції, де пишуться і приймаються основні рішення. І третя частина — найважливіша — це зустрічі, поїздки по країні. Слухати, дивитися, пояснювати... Зараз, користуючись нагодою, що є відсутність пленарних засідань, я з робочими візитами відвідую Дніпропетровщину, Запоріжжя, Миколаїв, Одессу, Вінницю, Тернопільщину, Франківщину. Треба зустрічатися з людьми і пояснювати, що у державі відбувається. Бо якщо не будеш пояснювати ти, то за тебе пояснять твої конкуренти. Але в Миколаєві ще більша задача — тут працює мер, який представляє нашу політичну силу. Ми хочемо його підтримати, почути, розказати, як він виглядає збоку. Поговорити серьйозно про перемоги і недоліки, бо він зараз під великим тиском, як і всі мери від “Самопомочі”, як і всі депутати. Тим ми і відрізняємося, що проти нас вся олігархічна влада. Ми ж знаємо, хто в Парламенті голосує за бюджет України — БПП, Народний фронт і Оппоблок. Це є справжня коаліція. Хто проголосував за “антиконституційний” суд? Він керується не коституцією, а президентом. Це Відродження, БПП, Опозиційний блок, Народний фронт. Ось справжня коаліція. Тому ми зараз під таким тиском. Це є у Львові, це є в Миколаєві, це є і в Парламенті.

- А з чим саме ви приїхали до Миколаєва? Це просто пропаганда “Самопомочі” чи у вас все ж є якась місія?

- Я приїхав вивчати обставини. Що кажуть люди, як вони нас сприймають, які люди живуть інформаційними приводами. Бо засоби масової інформаціїї сьогодні на 90% належать не людям і не можуть бути незалежними. І люди живуть тими конструктами, якими їх обкладають. Моє зобов'язення пояснити їм свою позицію. Я вірю у мудрість людей — вони сьогодні вміють добре аналізувати, якщо мають доступ до достовірної інформаціїї. Тому це є основна задача комунікатора. З другого боку успіх Миколаєва є важливим як для миколаєвців, так і для країни, так і для “Самопомочі”. Крім того мер під шаленим тиском фейкових новин, під шаленим тиском звинувачень. Але ж він відстоює позицію мешканців. Почали поглиблювати дно і все це сміття викидають під дитячо-юнацьку спортивну школу. Можна це зробити на декілька кілометрів далі? Чому діти повинні це бачити, цим дихати? Мер зробив усе необхідне від нього — навіть звернувся у суд по заборону. Так одразу почали його давити, бо він порушив олігархічний бізнес. Або нападки на мера, бо він поклав на депозит тимчасово вільні бюджетні кошти. Ці гроші вже розписані на використання згідно з проектом. Мер як сучасний управлінець приніс бюджету декілька десятків мільйонів гривень. То треба “додуматися” за це критикувати мера! Бо що — хотіли роздерибанити? Хотіли розкласти по своїх банках? Взяти для себе?

- Ви вже не в перший раз у Миколаєві. Розкажіть, на вашу думку і ваше бачення. якісь зміни у місті відбуваються?

- Я зміни бачу та відчуваю. Я ж подорожую по GPS — я ж не знаю вулиць вашого міста. І я сьогодні зауважив, що їду по добрих дорогах, бо я пам'ятаю, як два роки тому їхав по поганій дорозі. І це приємно, бо починаєш відчувати якість життя. В Миколаєві ще є багато серйозних проблем, бо чим більше мер робить — тим більше від нього вимагають. Дуже важливо громаді консолідуватися навколо успіху, критикувати за недоліки, але захищати мера від тих, хто 20 років розкрадав і нищив місто. Вони були при владі і сьогодні хочуть зупинити мера.

- Зараз мер Сєнкевич переживає не кращі свої часи. Сам він скаржиться на травлю з боку місцевої політеліти. Як ви вважаєте, лише місцева політеліта тисне на мера, чи це все ж таки відлуння інциденту Садового з центральною владою?

- Вони тут мають спільний інтерес. Одні мріють повернутися для того, щоб далі грабувати. А інші теж зацікавлені... Бо ми працюємо з багатьма мерами, які розповідають, що прийшла інструкція з Банкової: жорстко тиснути і знищувати “Самопоміч” в регіонах. І це вже почало відбуватись. Беспрецендентне звільнення заступника керівника ради Львівської області. Просто за ніщо. Людина, яка була дуже успішна, яку дуже поважали, яка працювала з ранку до ночі. Неймовірний тиск на заступника керівника обласної ради в Запоріжжі. Я вже не кажу про тиск на Львів, на керівників організації у Харькові. Це є тиранія і деспотія при владі. Вони завжди кажуть — перестаньте, давайте домовимось. А що домовлятись? Ми робимо справу, яка нікому не заважає, крім олігархів.

- Існує така думка, такі чутки, що Сєнкевича можуть “попросити” вийти з партії. Якщо на вагах буде питання виходу Сєнкевича з “Самопомочі”, що, на вашу думку, буде правильніше: залишатися безпартійним у місцевому самоврядуванні чи все ж продовжувати відбиватись від нападів, не покидаючи політичну силу?

- Тоді президент України повинен вийти з БПП. Не просто формально, а душа його повина звідти вийти. Що це за абсурд? Що за тиранія? Це неможливо. Міський голова — це виборча посада. А в цьому випадку є ще і партійна відповідальність. Я того і в Миколаєві — тому що партія несе відповідальність за Сєнкевича. Приїжджаю послухати, подивитися і сказати, як воно зі сторони виглядає. Як їм можна ставити питання про вихід з партії. Вини взагалі бачили рівень підтримки мера? Вони тому і тиснуть, що бачили рівень підтримки. Але їм просто треба знищити історію успіху. Засипання сміттям міста Львова — це та сама природа. Там теж треба зруйнувати історію успіху. Бо сьогодні Миколаїв, чи Харьків, чи Дніпро можно засипати сміттям в два рази швидше. До честі Кличка, після того, як я мусив звернутися до архаїчного середньовічного методу бородьби... і мені за це жаль, що я у 21-му столітті повинен був мати голодний страх. Після цього раптом вирішилось питання сміття. Не вирішувалось місяцями, аж раптом облдержадміністрація почала працювати і в мить все вирішила. Це наш сонцесяйний президент та сонцесяйний губернатор можуть робити чудо через ніч. Але Кличко має честь. Він каже: “Це може статися з кожним містом України”. Він це знає, бо вже мер, а не просто політик.

- Добре, розкажіть про стратегічні ініціативи “Самопомочі”. Що ви наразі відпрацьовуєте у Парламенті та у якому напрямку рухаєтесь?

- Перше — це закон про окуповані території. Сьогодні “Мінськ” є інструментом руйнації держави. Ми пропонуємо альтернативу реальності — закон про окуповані території, який буде говорити, що війна в Україні почалась такого-то числа і є окуповані території — Крим та Донбас. Цей законопроет робить все легальним. Бо сьогодні в Україні де-юре немає війни. Сьогодні озброєний український воїн воює серед мирної землі. Ви чули, як в Італії заарештували українського воїна? Так можуть заарештувати всіх, тому що де-юре вони стріляють у мирний час серед мирної землі.

- А зона Антитерористичної операції?

- Це ніщо. В антитерористичній операції Збройні Сили не застосовуються, а застосовуються Внутрішні війська, чи Національна гвардія, яка сьогодні, як свята корова, не застосовується. До чого готуються МВС і прокуратура? До внутрішнього конфлікту? Тому збройні сили України сьогоні треба захистити. Через десять років на кожного воїна чи військовополоненного можна буде подати в Гаагзький суд і Російська Федерація це зробить, тому що вони (українські військові — прим.) де-юре будуть людьми, що стріляли в мирний час. Ми розробили законопроект, який влаштовував всі офіційні інститути, окрім Верховної Ради та Президента.

Другий законопроект, який ми опрацьовуємо, — це проект антикорупційного суду. НАБУ поки що працюють добре. Ті справи, які вони починають, до них ще ніколи не починались. Але чи є впевненність, що ці справи закінчаться покаранням у судді? Нема! Бо судова гілка влади куплена олігархатом ще 15 років тому. Антикорупційний суд треба будувати таким же способом, як і НАБУ.

Важливі також і економічні реформи. До речі, більшість в залі фізично дуже рідко буває. А ми працюємо в залі. Біля 80-ти з чимось відсоткі реформаторських законів, які Уряд приносить, а він приносить нормальні проекти, голосуються саме “Самопоміччю”. Як би ми не голосували — цих законів не було. Так само як ми вступилися і виборюємо з Урядом медичну реформу. Що тільки про це Міністерство не розказують — що завгодно.

- “Самопоміч” приймає участь у місцевих виборах. Як ви відноситесь до цієї адміністративної ініціативи?

- Громади — це також дуже позитивна річ, яка проходить повільно і повинна проходити повільно. Я вважаю, що ми це повинні створювати протягом десяти років. Люди мають доходити до цього, що вони самі мають розпоряджатися своїми коштами. Держава намагається перегнути через коліно і насильно це зробити. Це неправильно. Але там, де ОТГ створюються — вони точно успішніші. Я прошу людей, керівників сіл не впиратися, а вивчати і пропонувати пропозиції. Бо керівник ОТГ є рівноцінним за своїми функціональними обов'язками з губернатором області. Це не жарт. Тільки тому що ми є такі постколоніальні, цих керівників викликають, щось їм кажуть. Але це місцеве самоврядування — губернатор не має до нього ніякого відношення. Треба створювати свою базу, дбати про неї, збирати гроші, радитись з громадою, як їх витрачати. Це нова філософія, яка буде вживатися в нашій державі біля 10-15 років.

- Дякую за інтерв'ю.