На Миколаївщині поліцейські спільно з КОРДівцями попередили вбивство місцевого підприємця (ФОТО, ВІДЕО)

На Миколаївщині поліцейські спільно з КОРДівцями попередили вбивство місцевого підприємця (ФОТО, ВІДЕО)

У Первомайську 20-річний зловмисник планував вбити бізнесмена просто у центрі міста та, відібравши у нього чималі гроші, втекти до Криму, де жити далі безтурботно, не переймаючись фінансовими питаннями. 

Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Миколаївської області.

Жертвою повинен був стати 40-річний заможній місцевий мешканець, який міг при собі мати суттєві суми коштів. Не зважаючи на свій юний вік, злочинець усе ретельно спланував, прорахував наперед можливі варіанти розгортання подій та приступив до кропіткого готування. 

Для цього він спочатку незаконно придбав зброю, глушник до неї, переробив її власноруч у потрібний бойовий стан, розшукав спільників, які погодились допомагати йому після вбивства перевдягнутись та безперешкодно зникнути, обміркував шляхи втечі і навіть обрав місце та приблизну дату нападу. Вирішив однозначно вбивати підприємця, щоб не залишати його у свідках. 

Інформацію про підготовку до особливо тяжкого злочину отримали оперативники і перед правоохоронцями постало головне завдання – врятувати людині життя.
За півтора місяці надскладної роботи поліцейські під процесуальним керівництвом прокуратури Миколаївської області дізнались про замисел зловмисника та задокументували його дії у повному обсязі. У цей час важливо було не проґавити момент, який міг би мати невідворотні наслідки. Будь-яка помилка оперативників могла б коштувати підприємцеві життя. Виявилось, що молодик досить фахово розбирається у зброї та має вдома цілий арсенал, у тому числі й бойову гранату. Зібравши достатню доказову базу, 19 серпня правоохоронці прийняли рішення затримувати злочинця, аби не було запізно. 

Для проведення ризикованої спецоперації у супроводі спецпідрозділу поліції КОРД Департамент "Корпусу оперативно-раптової дії" Національної поліції України до Первомайська відправились найдосвідченіші співробітники Управління карного розшуку, слідчі Слідчого управління, експерти та вибухотехніки. Ніхто не міг передбачити поведінку озброєного зловмисника, коли він розумітиме, що викритий поліцейськими, тому важливими умовами затримання була повна конспірація та чіткість й злагодженість дій. Очолювали спецоперацію оперативники відділу по боротьбі з організованою злочинністю Анатолій Буханець та Віталій Шльомін. 

На момент прибуття правоохоронців зловмисник саме випробовував у гаражі свого діда підготовлену до вбивства зброю. Почувши постріли, поліцейським потрібно було діяти швидко. За лічені секунди стрілок був уже у кайданках – КОРДівці спрацювали професійно та миттєво. 

Відстрілював хлопець обріз гвинтівки Мосіна набоями калібру 7,62 мм та завбачливо встиг позбавитись гільз, вкинувши їх у вигрібну яму. За місцем його мешкання під час санкціонованого обшуку у гаражі поліцейські знайшли більше сотні патронів різного калібру: 9 мм, 5,45 мм, 7,62 мм та 16-го, гранату РГН, частини до пістолету Макарова та гвинтівки, а також саморобні деталі до зброї. 

Споряджений пістолет іноземного виробництва злочинець тримав під подушкою «готуючись на випадок розгортання бойових дій»: саме так він пояснив наявність такої кількості зброї та боєприпасів. 

Розраховуючи на необізнаність правоохоронців, затриманий почав запевняти їх, що взагалі погано розуміється на тому, що приніс у дім від випадкових знайомих, мовляв лише сьогодні просто для розваг вирішив постріляти «пульками», всього-на-всього калібру 7,62 мм. 

Досудове розслідування проводиться слідчими Слідчого управління ГУНП під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. Затриманому інкримінується готування до вчинення умисного вбивства та розбійного нападу (ч.1 ст.14 ч.1 ст.115, ч.1 ст.14 ч.4 ст.187 КК України), а також незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч.1 ст.263 КК України). Санкції статей передбачають до п'ятнадцяти років ув’язнення із конфіскацією майна.

За погодженням прокуратури підготовлено повідомлення про підозру. Слідчими готується клопотання до суду про обрання йому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ще багато чого доведеться встановити та перевірити поліцейським, але найголовніше, що вони запобігли трагедії – загибелі людини.