Розслідування зловживань при закупівлях послуг із днопоглиблення ДП «АМПУ»: матеріали справи відкрито

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про завершення досудового розслідування семи підозрюваним у заволодінні понад 247 млн грн ДП «Адміністрація морських портів України» (далі — ДП «АМПУ»). 19-20 квітня 2018 року цим особам та їхнім захисникам відкрито доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

Про це повідомляється на офіційному сайті НАБУ.

У вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.5 ст.191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») Кримінального кодексу України, зокрема, підозрюються:

- екс-голова ДП «АМПУ» (2014-2017 рр);

- екс-перший заступник голови ДП «АМПУ» (2015-2017 рр);

- екс-начальник відділу закупівель ДП «АМПУ» (2015-2018 рр);

- заступник начальника Одеського філіалу ДП «АМПУ» (чинний);

- директор ТОВ;

- бенефіціар ТОВ;

- бенефіціар нерезидента (підприємства-учасника злочину).

Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно цих осіб буде складено обвинувальний акт для подальшого скерування до суду.

За даними слідства, посадові особи ДП «АМПУ» у змові з приватними особами у 2015–2016 роках реалізували схему з розкрадання коштів під час державних закупівель послуг із днопоглиблення підхідних каналів і акваторій Бердянського та Маріупольського морських портів. Йдеться про вчинення антиконкурентних дій з метою забезпечення перемоги заздалегідь визначеного учасника конкурсних торгів, а також подальшого завищення вартості виконаних ним робіт. Внаслідок цього, на переконання детективів Бюро, державі (в особі ДП «АМПУ») завдано збитків на суму 247 млн. грн. Ця сума підтверджена висновком судово-економічної експертизи та іншими матеріалами кримінального провадження.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють із грудня 2015 року.

Нагадуємо, підозрюваних у заволодінні коштами ДП «АМПУ» затримано 29 січня 2018 року в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час слідчих дій (обшуків) в Одеській, Миколаївський областях та місті Києва. 29-30 січня їх повідомили про підозру.

У вересні-листопаді 2017 року факт антиконкурентних узгоджених дій службових осіб ДП «АМПУ» та представників низки підприємств-учасників торгів при закупівлях послуг із експлуатаційного днопоглиблення підтвердив Антимонопольний комітет України, який наклав на підприємства-учасників штрафи, загальна сума яких склала понад 100 млн грн.

У квітні 2017 року, на підставі матеріалів, зібраних під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, НАБУ подало до Господарського суду м. Києва позов про визнання недійсним договору з проведення днопоглиблювальних робіт у портах України на суму 712 млн грн. Підставою стало порушення вимог Закону України «Про державні закупівлі» та інших норм чинного законодавства. Наразі судом порушено провадження у справі.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.