Куди звертатися вимушеним переселенцям у Первомайській громаді

До Первомайської громади, що на Миколаївщині, прибувають внутрішні переселенці з Миколаєва, Снігурівки, Баштанки тощо. Щодня громада отримує 150 звернень від переселенців.

Про те, як внутрішньопереміщеним особам отримати допомогу розповіла керівниця управління соціального захисту населення Первомайської міської ради Ольга Колісніченко, передає Суспільне.

"Зараз у державі майже десять мільйонів внутрішньо переміщених осіб з них десь три з половиною мільйони виїхали закордон, а шість з половиною мільйонів перебувають на території нашої держави. Є місця, де тихо та є можливість приймати людей з Маріуполя, Харкова чи навіть з Миколаєва, Снігурівки, Баштанки, тому зараз на територію Первомайської громади прибувають такі люди", — розповіла Ольга Колісніченко.

Зі слів Ольги Колісніченко, для зручності людей місцева влада зробила приймальну для переселенців у центрі Первомайська.

Адреса: вулиця Театральна, 6-А. Графік роботи: з 9 до 16:00

"Відразу ми відправляємо людей на отримання допомоги — це речі, продукти харчування. Ми щодня приймаємо 150 людей. Цей цілі родини. Крім того, ми приймаємо ще й господарів будинків, які поселили в себе внутрішньопереміщених людей, щоб сплачувати їм компенсацію на оплату комунальних послуг", — каже Ольга Колісніченко.

Також керівниця управління соціального захисту населення Первомайської міської ради розповіла про зміни в постанові для внутрішньопереміщених осіб.

"Додалася та категорія, яка з 2014 році отримала статус ВПО для них вводиться 333 постанова та 332 постанова. Ця постанова передбачає, що навіть родина, яка була зареєстрована до воєнного стану як внутрішньопереміщена особа, вона буде отримувати допомогу, але на комунальні послуги допомога не визначається. Компенсація за сплату комунальних послуг нараховується безпосередньо на власника будинку", — говорить Ольга Колісніченко.

З її слів, уряд прийняв рішення надавати адресну грошову допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам. Ця допомога — це 3000 гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю, і 2000 гривень – для інших переселенців.

Як зазначила Ольга Колісніченко, для людей, які переселились до Первомайської громади з територій, де тривають бойові дії з соціальних питань звертатись за телефонами:

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг): 0988448530, 0516152389

Первомайський центр соціальних служб: 0663380058, 0516175592

Гаряча лінія управління соціального захисту населення: 0800501619