Миколаївський український театр представив прем’єру пригодницької вистави «Шевальє Іван Сірко»

Миколаївський український театр представив прем’єру пригодницької вистави «Шевальє Іван Сірко»

В п’ятницю, 8 лютого, на головній сцені Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії відбулася прем’єра незвичайної пригодницької вистави «Шевальє Іван Сірко», - повідомляє кореспондент СВІДОК.info.

Як розповідає художній керівник та директор театру Микола Берсон, така п’єса стала для театралів своєрідним викликом, адже вони ще ніколи не ставили чогось подібного. Сама вистава поставлена не за п’єсою, а за кіносценарієм, і схожа більше навіть на популярні нині комікси.

«Чесно вам скажу, що матеріал був для нас складним, тому що сьогодні ми демонструємо глядачам незвичний для нас жанр – героїчна поема, я б навіть сказав, що це більше схоже на комікси», - розповідає він.

Микола Семенович також додав, що ця вистава може бути цікавою насамперед для підростаючого покоління, адже сьогодні українцям як ніколи потрібні власні національні герої, а історична постать Івана Сірка саме і є таким персонажем. Також він виразив сподівання, що вистава дасть поштовх миколаївцям поцікавитись власною історією, почитати про неї тощо.

Також ми поспілкувались із режисером-постановником вистави Сергієм Павлюком, який розповів, що не бажав робити із головного героя Івана Сірка типового  українського «шароварного» козарлюгу. Сірко – в пергу чергу людина зі своїми переживаннями та недоліками, і ця його особливість зближує з глядачем. Крім того, режисер розповів, що глядачам не варто оцінювати п’єсу з історичного боку, тому що це романтична вигадка, а не історичний переказ.

Якщо повернутись до сюжету, то глядачеві представили двогодинні пригоди козаків, під час яких їхні долі переплелись як із французькими мушкетерами, так і з іспанськими конкістадорами. Під час вистави можна було почути українські пісні, які досі не лунали на сцені театру, французьку мову та запальні ромські мотиви. Також театрали дуже цікаво переосмислили роль визволителя українського народу Богдана Хмельницьково, який представлений у п'єсі в незвичному для пересічного українця амплуа.

Глядачі, яких зібрався повний зал, із захопленням спостерігали за перипетіями на сцені, раз-по-раз сміючись над прямолінійним козацьким гумором, залишилися у захваті від самої п’єси та гри акторів театру. Можна зі впевненістю сказати – прем’єра вдалась на славу.

Нагадаємо, що до цього, 18 січня, у Миколаївському академічному українському театрі драми та музичної комедії відбулась прем’єра п’єси уже на малій сцені під назвою «Як у кіно».

ФОТО: