ВИ ПОБАЧИЛИ ДИТИНУ-ЖЕБРАКА? ЩО РОБИТИ

Друзі, та всі небайдужі громадяни, хто часто мене запитує - що робити коли побачили дитину яка жебракує, даю декілька порад:

Якщо ви стали очевидцем, що дитина жебракує зателефонуйте до поліції, та/або до служби у справах дітей.

По можливості дочекайтесь поліцію, щоб все зафіксувати та описати ситуацію яка відбувалася.

Якщо ви зробили фото/відео дитини, або супроводжуючого, залиште це тільки для поліції.

Слід пам'ятати, що викладати в соцмережі фото/відео не варто. Взагалі пам'ятаємо про статтю 307 п.1 ЦКУ.

Також нагадую що брати дитину за руку та вести за собою з найкращого побудження не варто, бо це протизаконно та може кваліфікуватися як викрадення. Поліція та/або служба розберуться в ситуації, з'ясують обставини та складуть відповідний протокол, нададуть дитині необхідну допомогу. Люди, будь то батьки чи ні, які використовують дітей, примушують жебракувати, особисто для мене злочинці!

Пам'ятайте, що у більшості випадків, гроші які ви даєте дітям, самим дітям не доходять та їм не допоможуть... Ми тільки своїми руками кладемо їх в кишені тих дорослих-злочинців, які на це штовхають дитину. Нажаль на сьогодні в Україні є лише покарання за втягнення дорослими дітей до жебракування – це стаття 150 ККУ та стаття 304 ККУ, а за саме жебракування в нас відповідальності нема.

У випадках, коли поліція виявила дитину, яка сама жебракує чи займається бродяжництвом, має віддавати таких дітей батькам або законним представникам. Якщо батьків не знаходять, то розміщають цих дітей у притулок. Якщо дитина залишається без догляду, притягують батьків до відповідальності за неналежне виховання. Жебракування дітей – мабуть найцинічніший спосіб отримання вигоди з традиції давати милостиню. Деякі діти добровільно жебракують, оскільки їхні родини малозабезпечені. Проте в багатьох випадках діти вербуються та продаються з метою отримання прибутку для інших осіб, які потім часто є «наглядачами» цих дітей під час жебракування.

За результатами опитування, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, більше третини дітей з уразливих груп готові погодитись на пропозиції, через які можна потрапити у трудове чи сексуальне рабство. В основному, це примусове жебрацтво, яке в Україні є найпоширенішою формою експлуатації саме дітей.

Контакти служб у справах дітей:

Служба у справах дітей Миколаївської ОДА тел. 47-38-32 Т.в.о.начальника Гускін Олег Анатолійович

Служба у справах дітей Миколаївської міської ради тел.37-32-20 начальник Кравченко Юлія Вікторівна

P.S. Звісно я як завжди на зв'язку у будь якій ситуації де є дитина та на ваш погляд порушуються права дитини. Телефонуйте, пишіть в приват.