Цього року на Миколаївщині Центром реінтеграції надано послуги з тимчасового проживання 204 особам

Про це у програмі «Це Вас хвилює» на телеканалі «Миколаїв» повідомила начальник відділу організації та надання соціальних послуг департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації Олена Кірова.

Як зазначила Олена Кірова, питання організації і координації роботи з питань соціального захисту бездомних громадян  покладено на Міністерство соціальної політики України та його органи на місцях, в  Миколаївській області  - на департамент соціального захисту населення  облдержадміністрації. З метою координації роботи з цього питання департаментом соціального захисту населення  ОДА розроблено відповідні заходи щодо соціальної адаптації бездомних осіб. Їх виділено окремим розділом в Комплексній програмі соціального захисту населення „Турбота”.  Визначені  виконавці  проводять роботу  щодо попередження замерзання бездомних осіб, проведення соціального патрулювання в осінньо-зимовий період, захисту житлових прав громадян, безкоштовного медичного обстеження,  збереження та відновлення документів, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи.

У м. Миколаєві функціонує Миколаївський обласний центр обліку бездомних осіб. 2017 року  центром  виявлено - 340 ос. (у тому числі 20 ос. звільнених з місць позбавлення волі), взято на облік - 321 ос. (у тому числі 13 ос. звільнених з місць позбавлення волі),  зареєстровано за юридичною адресою Центру –  306 ос. (у тому числі 8 ос. звільнених з місць позбавлення волі), відновлено документи – 75 ос. (у тому числі 5 ос. звільнених з місць позбавлення волі), направлено до закладів охорони здоров’я – 18 ос., надано допомогу у влаштуванні до будинків-інтернатів – 6 ос. 

З 2001 року у м.Миколаєві діє міський центр реінтеграції бездомних осіб, який розраховано на 50 ліжко-місць, на осінньо-зимовий період ліжко-мережу збільшують на 10 одиниць.

2017 року Центром реінтеграції надано послуги з тимчасового проживання  204 ос. (у тому числі 10 ос., звільнених з місць позбавлення волі), влаштовано до будинків-інтернатів – 11 ос., направлено до закладів охорони здоров’я на стаціонарне лікування – 40 ос. (3 ос., звільнених з місць позбавлення волі), видано одягу та взуття – 821 од. (73 ос., звільнених з місць позбавлення волі), здійснено рейдів «соціального патрулювання» – 107 ос., здійснюється соціальний супровід 12ос., які перебувають на стаціонарному лікуванні,   надано матеріальну допомогу –  21 ос. (5 ос., звільнених з місць позбавлення волі) на загальну суму  8700 грн. 

З 2011 року при Миколаївському міському центрі реінтеграції осіб функціонує відділення обліку бездомних осіб. 2017 року у відділенні отримали послуги – 709 ос. (14 ос., звільнених з місць позбавлення волі), з них 204 ос. направлено на проживання до Центру реінтеграції бездомних осіб (10 ос., звільнених з місць позбавлення волі), зареєстровано за юридичною адресою відділення – 45 ос., відновлено документи – 60 ос.,  надано допомогу у призначенні пенсій та державних допомог –  9 ос., надано допомогу у встановленні  інвалідності  - 10 ос.   

У м. Миколаєві за рахунок коштів бюджету Миколаївської міської ради на соціальне замовлення  2017 року здійснюється співпраця з Благодійною організацією «Миколаївський центр соціальної реабілітації «Відновлення». У квітні 2017 року вищезазначена організація стала переможцем конкурсу по наданню послуг бездомним особам та особам із обмеженими фізичними можливостями, а також послуги з надання соціальної допомоги без забезпечення проживання. За станом на 25.10.2017 року у центрі «Відновлення» проживають та отримують інформаційні послуги,  послуги проживання та харчування  50 ос. (25 ос. з обмеженими фізичними можливостями та 25 ос. без визначеного місця проживання).

2017 року Центром «Відновлення» здійснено  63 виїзди, виявлено 246 ос., які опинились в складних життєвих обставинах. Всім надано інформаційні послуги, 86 ос. отримали теплий одяг. Центром «Відновлення» здійснюється гаряче харчування осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Олена Кірова також проінформувала глядачів про те, що з метою організації вуличної роботи, відповідно до чинного законодавства, соціальні  працівники управлінь соцзахисту населення беруть участь в роботі 256 груп соціального патрулювання (працюють на територіях міст, районних центрів, сільських та селищних рад), які  активізують свою роботу під час погіршення погодних умов, зниження температури повітря. 

Протягом осінньо-зимового періоду 2016-2017 років  здійснено майже 1000 рейдів. На цей час  групи соціального патрулювання  готові до  роботи протягом осінньо-зимового періоду 2017-2018 років.

Також на осінньо-зимовий період 2017-2018 років на території області визначено функціонування  275 пунктів обігріву, які готові до  роботи під час погіршення погодних умов та зниження температури повітря. В пунктах обігріву області  заготовлено  продукти швидкого приготування, накопичено 8448 од. одягу та взуття зимового асортименту.  

З метою соціального захисту осіб, які опинились у складних життєвих обставинах в містах та районах області при установах соціального захисту, лікарнях, релігійних організаціях тимчасово підготовлено  додатково 64 ліжко-місце для цілодобового перебування цих осіб. Разом з тим у м. Миколаєві готується  розпорядження міського голови «Про організацію  місць тимчасового перебування  для бездомних осіб на осінньо-зимовий період 2017\2018 років» по  створенню  пункту обігріву за адресою: м. Миколаїв, проспект Миру,  2-а  (цілодобово). Пункт розраховано на 80 осіб. Там ведуться ремонтні роботи, забезпечено водо-електропостачання, працює каналізація, тощо.  Протягом осінньо-зимового періоду 2016-2017 років  в пункті було обслуговано  129 осіб.