В ОДА відбулася зустріч з керівниками організацій учасників бойових дій на території інших держав

9 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, радник голови ОДА з гуманітарних питань Євген Шевченко провів зустріч з керівниками обласних, районних та міських ветеранських організацій. В заході також взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники районів області.

В ході зустрічі присутні обговорили нагальні питання, що стосуються соціальної підтримки, медичного обслуговування ветеранів – учасників бойових дій на території інших держав тощо.

Так, за інформацією департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА, в області проживає 2503 учасника бойових дій на території інших держав, у тому числі 417 осіб з інвалідністю. У 2017 році для зазначеної категорії осіб за рахунок коштів обласного бюджету  придбано 3 квартири на загальну суму 995 тис. грн, зокрема в Очаківському та Снігурівському районах та у місті Вознесенську. Також, за наданою інформацією, минулого року в рамках виконання обласної програми «Турбота», за рахунок коштів обласного бюджету, одноразову матеріальну допомогу отримали 495 осіб на загальну суму 990 тис грн. (з розрахунку 2000 грн на кожну особу). Зазначимо, що  у 2018 році розмір одноразової допомоги збільшено до 2200 грн кожному отримувачу.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА Павло Георгієв, в області забезпечено надання кваліфікованої медичної допомоги ветеранам війни, у тому числі і учасникам бойових дій на території інших держав.  Стаціонарне лікування протягом 2017 року пройшли 1178 учасників бойових дій на території інших держав. У тому числі  в клінічному обласному  госпіталі ветеранів війни 1063. В український медико-соціальний центр направлено 101 особу цієї категорії. Санаторно-курортне лікування отримали 97 учасників бойових дій на території інших держав. За 2017 рік забезпечено безкоштовними ліками та амбулаторним лікуванням 708 учасників бойових дій на території інших держав. Проведено безкоштовне стоматологічне протезування 231 особи цієї категорії та слухове протезування отримали 5 учасників бойових дій.

Для стаціонарного оздоровлення ветеранів війни діє клінічний обласний госпіталь ветеранів війни на 300 ліжок. Крім того, у кожному лікувальному закладі області виділено окремі палати, кількість яких становить 160 на 379 ліжок. Ці палати відповідають сучасним вимогам, в них створено найкращі побутові умови та проведено поточний ремонт. Витрати на медикаменти та харчування для ветеранів війни під час стаціонарного лікування в госпіталі здійснюється згідно постанови Кабміну від 27.01.2016 №34 «Про збільшення норм витрат на а медикаменти та харчування в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни».

Заступник голови Миколаївської обласної Асоціації ветеранів Афганістану та АТО Олег Кречун привітав присутніх: «Вітаю всіх, хто воював на території інших держав, ми всі виконували свій інтернаціональний обов’язок, а тепер наш обов’язок працювати на благо нашої батьківщини – України!»

Як зазначив голова Миколаївської обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів та запасу Юрій Соловей, учасники бойових дій на територіях інших держав тісно та злагоджено співпрацюють з Миколаївською облдержадміністрацією: «Ті програми, які ми запустили спільно з департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації реалізовані на 100%, в тому числі і ті, що стосуються придбання житла», - сказав Юрій Соловей.

За результатами зустрічі Євген Шевченко надав ряд доручень стосовно подальшої належної підтримки ветеранів бойових дій на території інших держав.