Засідання у справі щодо вбивства на території на території Миколаївської міської лікарні № 1 вчергове відкладено

У провадженні судді Центрального районного суду м.Миколаєва Сергія Медюка перебуває клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру стосовно 45-річного чоловіка за ознаками вчинення суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство).

Нагадаємо, відповідно до матеріалів кримінального провадження, останній, перебуваючи на території Миколаївської міської лікарні № 1 під час конфлікту з 30-річним чоловіком, наніс йому численні тілесні ушкодження, від яких той невдовзі помер у медичному закладі.

У судове засідання, що відбулось 23 травня, вчергове не доставлено особу щодо якої розглядається клопотання, останній перебуває в Миколаївській обласній психіатричній лікарні № 2.

Прокурор оголосила лист Слідчого управління ГУНП в Миколаївській області, відповідно до якого чоловіка не доставлено, у зв’язку з недостатністю особового складу.

Окрім цього, зазначалось, що доставка зазначеної особи не входить до компетенції слідчих підрозділів ГУНП в області, а судовий виклик має бути направлений на адресу головного лікаря відповідного медичного закладу, той, в свою чергу повинен видати наказ про супровід особи щодо якої розглядається клопотання медичним працівником.

Судом наголошено, що судові виклики про доставку особи скеровуються, як на адресу СУ ГУНП в Миколаївській області, так і в.о. головного лікаря Миколаївської обласної психіатричної лікарні № 2.

Водночас, недоставка особи щодо якої розглядається клопотання у судові засідання, що призводить до затягування судового розгляду, носять систематичний характер.

Судом на ім’я прокурора Миколаївської області, начальника ГУ НП в області, командира в/ч 3039, в.о начальника ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор», в.о. головного лікаря Миколаївської обласної психіатричної лікарні № 2 скеровано листи, з приводу вжиття заходів для безперебійної доставки зазначеної особи в суд.

Слід відзначити, що це непоодинокий випадок недоставки осіб щодо яких обрано запобіжні заходи в суд. Зокрема у провадженні суду з початку січня 2018 року перебуває обвинувальний акт у справі щодо громадянина Г., обвинуваченого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України.

Останній весь цей період утримується у Снігурівській виправній колонії № 5. У судові засідання з розгляду даної справи обвинуваченого за весь цей час було доставлено два рази. В усі інші призначені судові засідання останнього доставлено не було, що призводило до відкладення судових засідань та необґрунтованого затягування судового розгляду.

Також, слід звернути увагу, що ще у 2014 році Уповноваженим ВР з прав людини, з огляду на числені скарги осіб, які утримуються у місцях несвободи надміру тривалого судового провадження у їхніх справах, на адресу Міністра внутрішніх справ було скеровано листа, де пропонувалось вжити заходів щодо належної організації та контролю за доставкою осіб, взятих під варту, до суду.

У листі наголошувалось, що Європейський суд з прав людини продовжує приймати рішення проти України у справах, де розглядаються скарги на необґрунтовано тривалий судовий розгляд кримінальних справ, що є порушенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

У відповідь на зазначене звернення у МВС повідомляли, що листа надіслано до ГУМВС, УМВС для розгляду, доведення до відома керівників органів і підрозділів внутрішніх справ, працівників, які залучаються до охорони та конвоювання затриманих і взятих під варту осіб, вжиття заходів щодо усунення недоліків у діяльності підпорядкованих підрозділів конвойної служби міліції та забезпечення контролю за виконанням усіх заявок суддів про доставляння підсудних.

 

Прес-служба Центрального районного суду м.Миколаєва