Нова техніка та необхідний ремонт мереж: у «Миколаївводоканал» відзвітували за річну роботу

За 2021 рок підприємством «Миколаївводоканал» зроблено великий обсяг роботи. Зокрема містянам нагадали, що протяжність водопровідної мережі по місту складає 1200 км, мережі каналізації – 800 км. Більша частина мереж застарілі та зношені.

За 2021 рік усунено більше 1600 витоків на мережах водопостачання. Замінено мереж водопостачання – 2135 метрів, 100 метрів мережі по вул. Дунайська Флотилія, пожежних гідрантів – 44 шт, запірної арматури – 140 одиниць, встановлено 703 люки та 243 кришки колодязів, відремонтовано 797. Загалом 1743 колодязі. Виконано ремонт 65 гідрантів та 3073 одиниць запірної арматури. Відремонтовано 692 одиниці насосного обладнання, замінено – 3 одиниці.

Окремо варто звернути увагу, що за 2021 рік силами працівників каналізаційної мережі усунено 11 497 засмічень. Через використання туалету замість смітника стаються витоки каналізації на поверхню. Замінено 811 метрів каналізаційної мережі. Завдяки місцевому бюджету виконано аварійний ремонт колектора по вул. Флотська – 407 метрів. Силами підрядної організації виконано прочищення промислової каналізації НСВ ІІІ підйому (ВіК – Технології). Виконано реконструкцію кабельної мережі 6 кВт з підстанції Жовтнева до РП – 104 до ТП 2 мікрорайону Балабанівка, яка забезпечує живлення очисних споруд каналізації. На насосних станціях каналізації, а саме КНС4 проведено капітальний ремонт припливно – витяжних систем, та на КНС22 – монтаж систем вентиляції. Відновлено благоустрій орієнтовно на 800 адресах, заасфальтовано більше 6 тисяч кв. метрів доріг.

У період з 2017 року було прийнято низку законів, які регламентують роботу підприємства. Зокрема це ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги».

Закон про ЖКП вніс зміни до договірних відносин підприємства та абонентів та зобов'язав постачальника послуги, укладати договори письмово. Наразі на розгляді внесення змін та прийняття публічних договорів, що значно спростить роботу з користувачами. У той же час зміни вносилися і до закону про комерційний облік, лише у 2021 році, через 4 роки після ухвалення, закон дав відповідь на питання про джерела фінансування встановлення комерційних приладів обліку. Ми провели ряд зустрічей з головами ОСББ та керуючими компаніями, де пояснили послідовність їх і наших дій.

Зараз очікується на прийняття нових правил надання послуг, методики компенсації витрат на встановлення лічильника (у разі якщо він встановлений силами мешканців) та тарифу для подальшої роботи з виконання вимог законів про ЖКП та комерційний облік.

Підприємства водопровідно-каналізаційного господарства з моменту створення не планувалися як прибуткові. Зараз ситуація змінюється лише на водоканалах, які передані в концесію. В ідеалі наші доходи повинні дорівнювати витратам. Основні статті витрат – електроенергія, заробітна плата, паливно – мастильні матеріали, матеріали для ремонту мереж, реагенти, інвестиційна складова, виплата за кредитами.

За результатами господарської діяльності за рік у підприємства немає заборгованості з електроенергії, заробітної плати та виплати відсотків за користування кредитними коштами. Економічно обґрунтований тариф – запорука безперебійної роботи підприємства. Ми як ліцензіати НКРЕКП у разі збільшення вартості складових тарифу маємо подати розрахунки на розгляд комісії. На даний момент всі необхідні документи подані, але поки невідомо, на якому рівні буде прийнято тариф. 

Миколаївська міська рада підтримала участь підприємства у програмі UMIP «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Також "водоканал" працює з Європейським інвестиційним банком. Отримати настільки вигідні умови кредитування досить складно. Відсоткова ставка за користування залученими коштами на сьогодні складає 0,01% річних, 8 років пільговий період та 30 на повне погашення кредиту. Досвід багатьох водоканалів доводить, що реконструювати та замінювати об’єкти інфраструктури підприємств водопровідно – каналізаційної галузі можливо лише при залученні кредитних коштів. 

За ці кошти планують комплексно змінити систему очистки води, насосну станцію водопроводу першого підйому та сховище тимчасового зберігання мулу на очисних спорудах каналізації в с. Галицинове.

За кошти попередньої кредитної угоди, яка була підписана у 2010 році, а фактично почала діяти у 2016 - реконструйовано будівлю решіток очисних споруд каналізації, замінено колектори по вул. Кузнецька, Адмірала Макарова, Мала Морська, придбано каналопромивочну бочку ілосос.