ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» відзначає ювілей з дня заснування

Історія підприємства розпочалася 1 січня 1972 р. Його створенню передувало обстеження систем теплопостачання житлово-комунального господарства міста наприкінці 1960-х рр., і результати були вкрай невтішні: 239 котелень забезпечували теплом усього 707 будівель, тобто, на кожну з них припадало менше 3 будинків. ККД котелень у середньому склав 50%, і з’явилася необхідність реорганізувати всю систему теплопостачання міста. Так, на базі 47 котелень (переважно вугільних) з наявністю 125 котлів сумарної теплової напруги 41,6 Гкал/год було створено «Дирекцію миколаївських об’єднаних котелень з тепловими мережами» (перша назва підприємства).
 
У 1972 р. Миколаївською міською радою схвалено рішення про закриття 219 котелень і будівництво 14 міжрайонних котелень. Поступово їх чисельність зросла до 55 одиниць.
 
Підприємство змінювалося, а потужності зростали - на правах виробничих одиниць було включено підприємства теплових мереж «Первомайськтепломережа», «Вознесенськтепломережа», міжрайонне підприємство теплових мереж м. Снігурівки, куди увійшли дільниці теплових мереж м. Нового Бугу, м. Баштанки, смт. Березнегуватого. В цьому ж році на баланс було прийнято котельні м. Нової Одеси, а трохи раніше й м. Очакова.
 
У грудні 2000 р. у зв’язку з достроковим розірванням договору оренди між організацією орендаторів орендного обласного підприємства «Миколаївтеплокомуненерго» і регіональним відділенням Фонду держмайна України у Миколаївській області було створено «Обласне комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго», яке розпочало свою діяльність з 1 січня 2001 р.
 
У 2004 р., враховуючи незадовільний фінансовий стан КТП «Миколаївміськтеплоенерго» та непрофільний характер виробництва тепла для ЖКП-12, частина майна (котельні, теплові мережі та інше обладнання), яка є власністю територіальної громади м. Миколаєва, передана в оренду ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».
 
У 2009 р. обласною радою було ухвалено рішення про надання згоди на передачу зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області з балансу ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» до комунальної власності територіальних громад м. Первомайська, м. Вознесенська, м. Новий Буг, м. Нова Одеса, смт. Березнегувате. А в 2017 р. припинено централізоване теплопостачання у м. Очакові, яке надавалося ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».
Зазначимо, що 15 квітня 2018 р. рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради було затверджено акт приймання-передачі до комунальної власності територіальної громади м. Миколаєва цілісного майнового комплексу ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».
«ОКП “Миколаївоблтеплоенерго” пройшло неабиякий шлях розвитку. За 50 років змінювалися і назви підприємства, і структура, і технології, і керівництво, однак, за цей період “виросло” не одне покоління тепловиків – справжніх професіоналів своєї справи. Найвища цінність нашого підприємства – це далеко не проєкти, котельні чи устаткування, це – НАШІ люди. Вони кожного дня, не дивлячись на сонце, сніг чи зливу, роблять все, щоб в оселях миколаївців було тепло, готуючись до опалювального сезону та оперативно усуваючи аварійні ситуації. З глибокою вдячністю ставимося до наших співробітників та шануємо все зроблене!», – зазначає директор підприємства Микола Логвінов.
На сьогодні ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» – найпотужніше теплопостачальне підприємство у м. Миколаєві, яке забезпечує теплом близько 86 тисяч абонентів. Зокрема, це: 1226 багатоповерхівок, 50 шкіл, 43 дитячі садки, 4 ліцеї, 12 вищих навчальних закладів, 23 лікувальні установи, 9 закладів культури та 8 спортивних установ.
 
Структура ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» складається з 8 теплових районів у м. Миколаєві та десятків служб і відділів. На сьогодні спеціалісти підприємства обслуговують 93 котельні, 341 котлоагрегат, 118 центральних та індивідуальних теплових пунктів та 233,6 км тепломереж (у двотрубному обчисленні). Встановлена потужність котелень – 440,5 Гкал.
 
В опалювальний період понад 900 фахівців забезпечують безперебійну роботу об’єктів та дбають про тепло у домівках містян.
 
Разом з цим, підприємство реалізує важливі для громади міста проєкти з розвитку та оновлення систем теплопостачання. За проєктом Світового банку підприємство минулоріч реконструювало котельні на вул. Білій та вул. Спортивній, а також на пр. Героїв України. А цьогоріч реконструйовано котельні за адресами: вул. Новозаводська, 48-а та Самойловича, 42. На об’єктах було замінено застарілі котли, встановлено сучасні пальники, частотні перетворювачі електродвигунів, автоматизовані прилади регулювання та контролю безпеки, а також системи автоматизації та диспетчеризації.
 
Загалом залучення кредитних коштів дозволило, зокрема, замінити ізоляцію на 25,4 км теплових мереж, змонтувати понад сотню індивідуальних та центральних теплових пунктів і нову тепломережу, закрити малоефективні та небезпечні котельні, які були вбудовані в багатоквартирні будинки. Цей комплекс заходів гарантуватиме найменші витрати та покращить якість обслуговування мешканців м. Миколаєва.
 
ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» чи не найперше у Миколаївській області впровадило дуальну форму освіти у співпраці з провідними університетами регіону, таким чином, надавши молоді шанс удосконалити свої практичні уміння безпосередньо на робочому місці, а в майбутньому – отримати пропозицію працевлаштування. Крім того, підприємство завжди підтримує молодь у бажанні долучитися до команди професіоналів.
 
Наразі десятки студентів різних спеціальностей Миколаївського національного аграрного університету, Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова суміщають навчання з роботою на підприємстві, а учні ліцеїв та коледжів мають змогу проходити практику. ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» відкрите до співпраці з освітніми закладами Миколаївщини та усієї України, і готове стати гарним стартом у кар’єрі юних фахівців, продовжуючи й надалі виховувати не одне покоління тепловиків.