У Врадіївській громаді дільничний офіцер поліції розповів місцевим, як не потрапити до рук зловмисників

Які афери нині найпоширеніші та як не стати жертвою шахрайств мешканцям Врадіївської громади розповідав дільничний офіцер поліції відділення № 2 Первомайського райвідділу Максим Поліщук.

Спілкуючись із населенням, офіцер поліції розповідав громадянам як уберегтися від шахраїв та роздавав інформаційні листівки про те, як діяти коли злочинці намагаються виманити гроші та персональні дані шляхом різних способів та маніпуляцій.

Аби не потрапити на гачок шахраїв під час онлайн-шопінгу, поліцейський радив користуватися лише перевіреними сайтами, надавати перевагу післяплаті та не переходити за сторонніми посиланнями, а також перевіряти надійність продавця.

Ще одна шахрайська схема це дзвінок від «псевдобанкіра» – зловмисник дзвонить і представляється працівником банку. Шахрай повідомляє про спробу несанкціонованого втручання у ваші банківські рахунки або ж під приводом перевипуску картки, у якої закінчився строк дії, виманює персональні дані. Також може запропонувати перейти за посиланням, після чого з карток зникають гроші, або громадяни можуть самі виконати вказівки зловмисника, тим самим давши йому доступ до свого рахунку. Найкращий спосіб зберегти кошти це передзвонити у банк на офіційний номер «гарячої лінії».

Інший вид шахрайства це фейкова соціальна допомога. Аферисти розміщують оголошення про надання різного роду грошової допомоги та присилають людям повідомлення із посиланням для реєстрації на отримання виплат, під час якої громадяни вводять свої особисті дані. Таким чином шахраї отримують доступ до банківських рахунків, з яких знімають кошти. Аби такого не сталось, використовувати інформацію особливо з приводу фінансових виплат, потрібно лише з офіційних джерел.

Поліцейський також звернув увагу на те, що зловмисники зламують сторінки в соцмережах і розсилають повідомлення із проханням про допомогу. Перш ніж переказувати кошти, передзвоніть своєму знайомому та перевірте, чи дійсно він потрапив у біду і потребує допомоги.

Шановні громадяни, будьте обережними та не довіряйте незнайомим особам, особливо тим, які звертаються до вас із фінансовими пропозиціями. Завжди перевіряйте правдивість будь-яких запитів, які отримуєте, особливо, якщо вони стосуються грошових операцій або особистих даних.

Первомайський районний відділ поліції