Як не стати жертвою шахраїв: правоохоронці нагадують правила безпеки

З мешканцями Южноукраїнської громади поліцейські відділення № 3 Вознесенського райуправління поліції проводять зустрічі та розповідають про поширені випадки шахрайських дій та навчають як захистити себе від різного роду афер.

Щоб громадяни додатково могли ознайомитися із найбільш популярними схемами шахраїв та знали прийоми протистояння аферистам, поліцейські роздавали пам’ятки-застереження.   

Також співробітники поліції розмістили інформаційно-профілактичні постери та листівки у приміщеннях магазинів, аптеках, поштових відділеннях громади.

Аби не потрапити на гачок аферистів, поліція застерігає:

  •  зловмисники використовують різні способи, щоб отримати доступ до ваших банківських карток. Невідомі просять надати номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки, термін її дії або ввести пароль, який надійшов по смс. Запамʼятайте, такі дані працівники банку ніколи не просять;
  •  шахраї надсилають смс-повідомлення про отримання різноманітних виплат від органів влади або благодійних фондів та просять надати інформацію: ваші анкетні дані, номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки і термін її дії. Пам’ятайте: назвавши ці дані, ви надаєте шахраям доступ до вашого рахунку, тож вони можуть вкрасти всі ваші заощадження;
  •  якщо вам телефонують та повідомляють, що родич потрапив у біду, і просять передати гроші – це шахрайство. Зловмисники можуть видавати себе за близького родича чи знайомого, які начебто потрапили у біду (скоїли ДТП, опинилися у поліції, лікарні тощо). Вони можуть представлятися лікарями або поліцейськими і пропонувати свою допомогу у вирішенні «проблеми» за винагороду.

Громадян закликають бути обачними та обережними.

Якщо ж ви стали жертвою шахраїв, негайно звертайтесь на спецлінію 102.