Безпека дітей у інтернет просторі: поліцейські провели для баштанських ліцеїстів пізнавальне заняття

Ювенальні поліцейські Баштанського районного відділу розповіли старшокласникам ліцею Привільнянської громади про ризики, які можуть їх спіткати у цифровому середовищі, та як убезпечити себе від них.

Правоохоронці зазначили, що в інтернеті безліч цікавої та корисної інформації, однак, користуючись мережею, треба бути дуже пильними, аби не потрапити у пастку зловмисників.

Поліцейські розповіли учням про поширеніші загрози, які можуть спіткати дітей під час користування інтернетом чи контактуючи із незнайомцями у соціальних мережах.

Небажаний контент - це сайти та ресурси, які пропагують різні розпусти, насильство, наркотики, секс за гроші та інше.

Сексторшен - це налагодження довірливих стосунків із дитиною в інтернеті, за яким слідує вимагання інтимних фото чи відео. Після цього дитина починає отримувати погрози, що ці матеріали будуть поширені, і щоб убезпечити себе від цього від дитини вимагають зробити певну дію – надіслати гроші або надсилати ще більше інтимних фото чи відео.

Онлайн грумінг – процес входження у довіру дитини, щоб використати її з сексуальною метою.

Секстинг – обмін власними фото-відео та текстовими матеріалами інтимного характеру із використанням засобів зв’язку.

Кібербулінг – психологічне насильство в мережі, переслідування з боку однолітків, що проявляється у вигляді знущань, насмішок, залякувань, інших дій, які негативно впливають на психічний стан підлітка.

Кіберсталкінг – використання електронних комунікацій для переслідування людини через повторювані повідомлення, що викликають тривогу і роздратування, а також через погрози вчинити протизаконні дії щодо неї або членів її родини.

Тому, щоб користування інтернетом та спілкування у соцмережах було не тільки корисне, а й безпечне, ювенали роз’яснили дітям основні правила онлайн-безпеки:

- долучати «в друзі» лише тих людей, кого знаєте в реальному житті та не боятися відхиляти заявки в друзі та видаляти (блокувати) тих людей, з якими не бажаєте спілкуватись;

- нікому без дозволу батьків не надавайте особисту інформацію – домашню адресу, номер телефону, робочу адресу батьків, їх номери, назву й адресу школи;

- ніколи не погоджуйтеся на зустріч із людиною, з якою ви познайомилися в інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч має відбутися у громадському місці й за присутності дорослих;

- не надсилайте свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків;

- розробіть із батьками правила користування інтернетом. Зокрема домовтеся з ними й про прийнятний час і сайти, які ви збираєтесь переглядати;

- не заходьте на аморальні сайти і не порушуйте без згоди батьків ці правила;

- не давайте нікому, крім батьків, свої паролі, навіть найближчим друзям.

Разом з тим правоохоронці акцентували увагу школярів, що не припустимо замовчувати факти протиправних дій стосовно себе та оточуючих, а потрібно подбати про безпеку і звернутися по допомогу до батьків, вчителів чи поліцейських.

Баштанський районний відділ поліці