На Миколаївщині прокуратура через суд відновлює права держави на землі водного фонду вартістю понад 40 млн грн

Миколаївським районним судом відкрито провадження за позовами Миколаївської окружної прокуратури в інтересах Степівської сільської ради до Головного управління Держгеокадастру в області та фізичних осіб щодо повернення територіальній громаді 4 земельних ділянок водного фонду загальною площею 8 га та вартістю понад 40 млн грн.

Прокуратурою встановлено, що Головним управління Держгеокадастру в області попри те, що спірні земельні ділянки накладаються на водний об’єкт – річку Солониха та її законодавчо визначену прибережну захисну смугу, передано їх у приватну власність громадян під виглядом земель сільськогосподарського призначення.

У той же час, набувачі цих ділянок, не дивлячись на наявний на ділянках водний об’єкт, їх часткове заболочення, не проявили розумну обачність, а навпаки вчинили дії по набуттю ділянок у приватну власність, що вочевидь свідчить про їх недобросовісність.

Законодавством України чітко встановлено, що землі водного фонду обмежені в обороті, оскільки вибути із власності та із володіння законного власника – держави – не можуть.

Так, відповідно до ст. 13 Конституції України, преамбули Водного кодексу України, ст. 324 Цивільного кодексу України водні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу та його національним надбанням, однією з природних основ його економічного розвитку і соціального добробуту.

Водні ресурси забезпечують існування людей, тваринного і рослинного світу і є обмеженими та уразливими природними об'єктами. В умовах нарощування антропогенних навантажень на природне середовище, численних пошкоджень ворогом гідроспоруд та інших об’єктів водогосподарського комплексу держави, виникає необхідність раціонального використання водних ресурсів та їх екологічно спрямованого захисту.

Отже, незаконне надання у власність земельних ділянок водного фонду з розташованим на них водним об’єктом порушує виключне право власності Українського народу як на земельні, так і на водні невідтворювані природні ресурси.