Прокуратура вимагає повернути у державну власність об’єкт культурної спадщини - курган

Господарським судом Миколаївської області відкрито провадження за позовом Вознесенської окружної прокуратури Миколаївської області про повернення державі земельної ділянки з археологічною пам’яткою місцевого значення – курганом.

Вказаний курган є поховальною спорудою, доби бронзи та раннього заліза III тис років до н.е. – І тис років н.е., та несе археологічну та історичну цінність як джерело інформації про спільноти, які проживали в дані часи на теренах регіону.

Прокуратурою встановлено, що не зважаючи на законодавчу заборону передачі пам’яток археології у комунальну власність, земельну ділянку разом з курганом безпідставно проінвентаризовано як землі сільськогосподарського призначення та надалі передано у комунальну власність Дорошівській сільській раді.

Ураховуючи, що збереження археологічних пам’яток завдання не окремих людей, а всього суспільства, оскільки вони є невідтворним джерелом інформації про зародження й розвиток цивілізації, а уповноважені на захист інтересів держави в цій сфері органи бездіють, прокурор звернувся до суду за захистом пам’ятки археології.

Наразі розгляд справи триває.