На Баштанщині адміністрація гімназії незаконно здала в оренду землю під виглядом спільного обробітку

Баштанська окружна прокуратура Миколаївської області до суду пред’явила позовну заяву в інтересах держави про визнання недійсним договору про спільну діяльність щодо обробітку земельної ділянки державної форми власності площею 10 га, оціночною вартістю майже 300 тис. грн, та зобов’язання повернути її постійному користувачу.

Зазначена земельна ділянка перебуває у праві постійного користування Новофедорівської гімназії Казанківської селищної ради Миколаївської області. Її надано закладу для ведення особистого підсобного господарства.

У січні 2024 року директор гімназії уклав договір про спільну діяльність з обробітку земельної ділянки із суб’єктом господарювання.

Вивчення умов договору прокурором встановило, що він був укладений сторонами з метою приховати інший правочин — договір оренди землі.

Однак гімназія, як постійний користувач землі, не має повноважень передавати її в оренду. Крім того, внаслідок незаконних дій відповідачів фактично змінено цільове призначення землі, яка стала використовуватися в комерційних цілях для товарного сільськогосподарського виробництва.

Наразі судом відкрито провадження у справі, і її розгляд триває.