«Місто на карті». - в «Старофлотських казармах» відкрилась унікальна виставка старовинних карт

«Місто на карті». - в «Старофлотських казармах» відкрилась унікальна виставка старовинних карт

Як виглядав Миколаїв понад сто років тому? Як були поділені його вулички та квартали? Все це можуть дізнатись миколаївці відвідавши унікальну виставку карт. Понад 30 оригіналів географічних карт, планів Миколаєва, Вознесенська, Нової Одеси, Очакова та Ольвіополя (Первомайська) та інших місцин представили в залі музею. Багато з експонатів унікальні та презентуться широкому загалу вперше, адже збергіаються в Державному архіві Миколаївської області. Серед найцінніших експонатів відзначають географічну карту річок Південний Буг та Інгул із зазначенням населених пунктів та економічним додатком (1796 року), план півострова Аляуді (1826) та кольоровий план м. Миколаєва (1837) виконаний ще за часів М.П. Лазарєва. Окрім карт на виставці вперше експонуються унікальні книги з бібліотеки Миколаївського штурманського училища та гідрографічного Депо карт, а також географічний атлас 1800 року, що належав відомому миколаївця В.А. Страдомському.

 

Ці карти - чудова знахідка для науковців та краєзнавців, адже вони можуть досліджувати та знайомитись із містом , його розвиток у різний період часу, віднаходити нові об'єкти, простежити процес міської забудови, більш детально дослідити плани визначних будівель, промислових об'єктів. 

А окрім цього можна простежити розвиток картографічної справи. Для якої, миколаївські фахівці зробили чимало. І був одним з передових міст в тоді ще Російській імперії де ця справа зароджувалась. В місті було створено Депо карт, діяла перша гідрографічна служба Чорноморського флоту, а Штурманське училище ще з 1795 року готувало для флоту відповідних фахівців.

Відвідувачі можуть замовити і екскурсію. Де їх більш детально ознайомлять технологією роботи геодезичних приладів чи за допомогою яких інструментів здійснюють читання картографічної інформації.

І все це відображено у експозиції музейної виставки.