Близько 20 000 діалектизмів: в Миколаєві презентували унікальний «Словник українських говірок Бузько-Інгульського межиріччя»

Близько 20 000 діалектизмів: в Миколаєві презентували унікальний «Словник українських говірок Бузько-Інгульського межиріччя»

У Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці у рамках XVІI виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга», 18 квітня відбулась презентація  «Словника українських говірок Бузько-Інгульського межиріччя», - інформує кореспондент СВІДОК.info. Унікальне видання, над яким працювали понад 40 років нарешті побачило світ.

У словнику представлені близько 20 000 діалектизмів та їхніх варіантів з 1020 населених пунктів Миколаївської області. Підготували цю титанічну працю педагогічний колектив та студенти кафедри української мови і літератури Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського.

В.о. начальника управління інформаційної діяльності Олена Іваненко зазначила, що таких видань Миколаївщина не бачила за всю історію незалежності України.

Любов Спанатій - кандидатка філологічних наук, доцентка, одна з укладачів та укладачок цього словника розповіла, як готувалося це видання. А готувалось воно  в першу чергу завдяки діалектичній практиці студентів, які їздили селами Миколаївщини та збирали родзинки народного мовлення, та, звісно, клопіткій праці вже в унверситеті викладачів, які потім ці мовні набутки опрацьовували. Студенти записували матеріал в чорновик, а потім він ретельно досліджувався та перевірявся. 

Любов Степанівна Спанатій

 - Українська діалектологія - ця навчальна дисципліна завжди завершувалась двотижневою практикою. Планувалась на кафедрі сітка населенних пунктів, де проводились дослідження. Організатори практики домовлялись в яке село їхати, - розповідає Любов Степанівна.

Якщо вивчати говірки Миколаївщини, то стає зрозуміло, що вони сформувались під впливом багатонаціонального та розмаїтого населення, яке активно розселялось в цих краях ще з середини 18 століття. Першими піонерами Дикого степу стали переселенці з Правобережжя та Лівобережжя. В першій половині 19 ст. відбулось масове переселення росіян з Воронезької, Курської, Рязанської, Тульської та інших губерній, є декілька сіл заснованих білорусами. Також наш край заселявся активно німцями, болгарами, євреями, греками, сербами, вірменами та іншими народами. одначе, - зазначає Любов Спанатій, в словнику відзначені саме українські говірки Миколаївщини, якщо взяти до уваги всі існуючі в нашому краю діалекти:  болгарські, чеські, німецькі та інші, то праця в результаті була би набагато ширше.

Нагадаємо, що у Центральному районі стартувала XVII виставка місцевих видавництв «Миколаївська книга» до 230-річчя заснування Миколаєва.