Палітра тепла серед зими. В Миколаєві відкрилась персональна виставка Лариси Кришталь

Палітра тепла серед зими. В Миколаєві відкрилась персональна виставка Лариси Кришталь

"Палітра тепла" - так називається перша персональна виставка Лариси Кришталь. Вона відкрилась в Миколаївському обласному краєзнавчому музеї. Жінка - майстриня. Займається таким рідкісним мистецтвом, як валянням з вовни, вже 2 роки. І якраз тому, що цей вид мистецтва не дуже розвинутий, Лариса Кришталь ним і зацікавилась. Вчилась сама, дивилась уроки в інтернеті.

Лариса Кришталь

До речі валяння з вовни не такий просте, як може здатися на перший погляд. Існує два його різновиди - сухе та мокре. Але наша майстриня у своїх роботах поєднує ці дві техніки. Тому і роботи її виглядають так незвично і так по-особливому, - зазначає керівник Обласного народного творчого об'єднання "Прибужжя" Валентнина Кривцова.

Валентнина Кривцова

Квіти Лариса Кришталь полюбляє зображувати найбільше. Бо, як розповідає майстриня, це ідеальна краса для неї. Адже немає негарних квітів, - переконана вона. Тому перша її персональна виставка  неймовірно тепла та затишна. І щонайголовніше - життєстверджувальна. Адже мало хто здогадується, що захопилась мистецтвом Лариса Кришталь не просто так. Колись майстриня страждала від важкої недуги. В неї був рак. І через хіміотерапію в організмі виникли ускладнення. Руки жінки майже не працювали. Але, як розповідає сама Лариса Кришталь, вона боєць по життю. Спочатку жінка поборола страшну недугу. А вже повністю її вилікувало мистецтво. Валяння з вовни, яке дуже добре розвиває моторику рук, не тільки відновило здатність працювати, але й зробило з неї справжнього професійного митця.

Чудеса трапляються, переконуємось ми. Необхідно лише вірити в добро та прекрасне, і створювати  красу навколо себе. Про один з таких неймовірних випадків Лариса Кришталь розповіла журналістам. В її виставці є відразу декілька робіт з незвичними історіями. Одна з них - "День Святого Миколая". 

Л.К.: Я когда начала делать работу: дерево, снегири, церковь на заднем плане. И когда работа высохла, я увидела над церковью лик Николая-чудотворца. Я поняла, что это знак свыше, и что я иду правильным путем.

Інша робота з неймовірною історією називається "Хрещенська". Вонавиконана в одній з найскладніших видів вишивки - вишивка стрічками.

Л.К.: Я все цветы уже научилась вышивать, а розы у меня не получались. И вот в ночь на Крещение снится мне уже готовая картина. Я просыпаюсь и картина перед моими глазами и я уже знаю как я буду вышивать эти розы и пионы. И я в церкви попросила у батюшки благословение. Он меня благословил и я в шесть часов вечера села вышивать эту картину и на одном дыхании за пять дней я ее сделала.

Окрім валяння з вовни та вишивання, Лариса Кришталь займається і іншими видами декоративно-ужиткового мистецтва і деякі з робіт теж представлені навиставці. Майстриня створює прекрасні, витончені свічки та мило технікою, яка називається карнінг, пише ікони.

 Олег Дорош