Миколаївщина: Екологічний відпочинок пропонує Аджигол

Миколаївщина: Екологічний відпочинок пропонує Аджигол

На мисі Аджигол, що розташований між Очаковим та Національним історико-археологічним заповідником «Ольвія» в Парутиному, громадські та екоактивісти облаштували рекреаційний пункт.

Ця місцевість на правому березі Дніпро-Бузького лиману здавна приваблювала рибалок і туристів, які шукають відпочинку подалі від міської метушні. Незаймана природа, пологий берег, теплі води лиману, поєднання степового та лиманського повітря, кілометровий пляж — ті ваби, що до вподоби справжнім цінителям.

Свої «аджиголи» є і в Криму, і на Херсонщині. Назва перекладається з тюркської як «гірке озеро». Розташований миколаївський Аджигол за 19 кілометрів на схід від Очакова на правому березі Дніпро-Бузького лиману, за 15 кілометрів від Парутиного. Піщано-глиниста коса відокремлює від лиману гирлову частину однойменної балки із солоним озером. Аджигольська балка — особливо цінна природоохоронна територія, яка входить до Смарагдової мережі України.

Це територія Ольвійської хори. Перші стаціонарні розкопки на Аджиголі проведено в 1982 році. Серед знахідок — дві мармурові плити з написами давньогрецькою мовою. У червні 1709 року на Аджиголі розташував свій стан гетьман Іван Мазепа, західніше від нього і ближче до Очакова розмістився король Карл ХІІ. Від середини 50-х років ХХ століття на мисі розміщувався цех Очаківського рибоконсервного комбінату, який до нинішніх часів не дожив. Наприкінці 1970-х тут висаджено білу акацію, балку перегороджено дамбами, що утворили три мілководні озера для розведення риби. Нині сюди часто прилітають рожеві пелікани.

Відома миколаївська екологиня Інна Тимченко, яка стала організатором поїздки «Невідомі перлини Північного Причорномор’я», зазначає: «Крута екокоманда, зокрема й місцеві мешканці, в цьому році створила рекреаційний пункт, що дасть змогу не лише популяризувати ці місця, а й контролювати утворення відходів, впроваджувати сортування і створювати умови саме для зеленого ековідпочинку, а також у подальшому проводити цікаві заходи та літні дитячі табори». А ще Інна закликає всіх небайдужих підтримати прийняття закону України № 4461 про території Смарагдової мережі, що допоможе значно краще захистити особливо цінні природоохоронні території.

Інна Тимченко та екологиня Ганна Космачова вирішили разом спробувати організовувати тури вихідного дня, щоб підтримувати розвиток зеленого екотуризму та розповідати про цікавинки краю, природні та історичні особливості та таємничу красу Північного Причорномор’я, щоб розвивати й гастрономічний туризм. Тож дуже доречно і вчасно на Аджиголі з’явився рекреаційний пункт, який встановлено з дотриманням природоохоронних норм. Перші туристи, серед яких і кореспондент «Голосу України», відвідали цю місцину.

«Рекреаційний пункт — це зменшення відходів та навантаження на природне середовище, — переконана Інна Тимченко. — Така регульована рекреація на користь і людині, і довкіллю. Розвиток зеленого туризму — це прекрасна можливість знайомити людей з особливостями цієї території. Що більше люди знатимуть про Аджигол, унікальну флору та фауну, то більше вони берегтимуть та любитимуть ці землі. В умовах змін клімату важливе завдання — зберегти наші степи для наступних поколінь як особливо цінні території Північного Причорномор’я».

За ініціативою громадського активіста Миколи Грубого та його однодумців на аджигольському пляжі вже є місця для збирання сміття, туалет, навіси. Проект вони реалізували власним коштом. Найближчим часом хлопці планують обладнати територію душовими та роздягальнями, розчистити місцевість під спортивний майданчик, надавати в оренду намети, рибальське знаряддя, пропонувати розміститися із власними наметами та й просто опікуватися цією територією. Села, що оточують Аджигольську косу, ввійшли до загальнообласного проекту «Чорноморська Рив’єра», в рамках якого вздовж лиману від Миколаєва через Парутине і до Очакова буде капітально відремонтовано дорогу. Тож Аджигол стане доступнішим і готовим прийняти всіх, хто втомився від цивілізації, прагне усамітнення, справжнього екологічного відпочинку, єднання з природою.