На варті спокою: як функціонує Миколаївська обласна варта

На варті спокою: як функціонує Миколаївська обласна варта

28 лютого голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім підписав указ про створення Обласної варти, яка буде очищати місто від мародерів та бандитів. Головна мета її роботи — це дотримання правопорядку та захист цивільного населення. 

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «МАРТ».

Дотримання правопорядку на території Миколаєва, запобігання зростанню рівню злочинності в умовах воєнного часу та допомога Нацполіції — це основна мета діяльності обласної варти. Робота цих людей зосереджена на збереженні спокою містян, як у денний час, так і в період комендантської години.

"Охорона громадського порядку на території міста, підтримання роботи критичної інфраструктури, боротьба з мародерством, шпигунами і диверсійними групами населення", — зазначив керівник Миколаївської обласної варти Микола Кукурудза.

Варта підпорядковується Миколаївській обласній військовій адміністрації. Вже у перший день роботи до її лав вступило понад 200 добровольців. Її керівник розповідає, що початково до рядів новоутвореної установи приймали пенсіонерів МВС, однак далі вирішили брати всіх охочих.

Микола Кукурудза додає, набір до лав варти триває. Таким чином, хто готовий отримати зброю або володіє своєю, також має бути готовим перейти на казармений режим несення покладених на нього обов’язків.

"Все чітко організовано, видачі зброї аби кому — такого не буде. Подальші свої рішення і розпорядження обов’язково будемо публікувати та спілкуватися з мешканцями міста", — пояснив він.

При штабі Обласної варти цілодобово функціонує контакт-центр. Також для отримання фото-, відеофіксації, геолокації ймовірних правопорушень працює Теlegram-чат і окремий канал у додатку до смартфону для інформування населення.

У Миколаївській обласній варті закликають надавати детальну інформацію про будь-які підозрілі речі чи поведінку конкретних осіб, ворожі мітки та знаки, випадки мародерства, рух техніки та дії окупантів, тощо.