Медіабезпека: як не стати жертвою дезінформації та фейків?

Дезінформація та фейки — це головні гармати гібридної війни і засоби інформаційного терору українців з боку російських окупантів. У спецсюжеті наших кореспондентів ми розкажемо, як зберегти об’єктивність під час перегляду новин і фільтрувати потік інформації. 

По-перше, довіряти тільки офіційним джерелам. Зокрема, це сайт Офісу Президента України, Верховної Ради, українських міністерств та відомств тощо. Миколаївцям і мешканцям області необхідно також моніторити офіційні портали міської ради і Миколаївської облдержадміністрації, — зазначає кореспондент телеканалу «МАРТ» Олександр Матюшенко.

Якщо ви читаєте здебільшого телеграм-канали, тут треба бути дуже обережним і не довіряти анонімним чи маловідомим каналам, або так званим інсайдерам.

На офіційні телеграм-представництва озвучених раніше відомств підпишіться прямо зараз.

В разі якщо ви віддаєте перевагу онлайн-виданням, то посилатися слід лише на авторитетні сайти, які ретельно перевіряють інформацію з кількох джерел та оперативно її публікують. Рекомендовано читати такі загальноукраїнські видання:

Аудиторії Миколаєва і регіону рекомендується долучатися до новин на місцевих сайтах:

  • www.trkmart.tv – Телекомпанія «МАРТ»;
  • www.nikvesti.com – онлайн-видання «НикВести»;
  • www.news.pn – онлайн-видання «Преступности.НЕТ»;
  • www.svidok.info – онлайн-видання «Свідок.Інфо».

Якщо ви також отримуйте інфу з телебачення, найоперативніші новини можна споглядати в ефірі телемарафону «UA:разом», який транслює низка загальноукраїнських каналів, в тому числі і ТРК «МАРТ».

Зверніть увагу, якщо у вас немає доступу або зник телевізійний сигнал – є можливість слухати новини на інтернет-радіо Radioplayer.ua на смартфоні. За даним посиланням транслюється телемарафон 24/7, без плати за трафік.

По-друге, дуже важливо, не довіряти інформації різноманітним загальнодоступним групам у Telegram, Viber-чатам і каналам, а також спільнотам у Facebook. Походження потоку інформації в них встановити неможливо, як і дізнатися хто керує цими групами. Видалити їх з мережі складно, а от відписатися слід негайно, — зазначають наші кореспонденти.

Третє, як зазначають працівники медіа, не довіряти фейкам, які намагають поширити окупанти у вигляді новин, публікацій, розісланих листівок, зрежисованих відеороликів.

Сумнозвісний приклад ставсяу Херсоні, де окупанти через приставку Т2 почали транслювати 24 російські теле- та 3 радіоканали. Окрім того вони вдаються, до того що синхронно перекладають російською мовою виступи українських високопосадовців озвучуючи неправдавдиву інформацію. Мета таких вкидів посіяти паніку, щоб українці засумнівалися у діях нашої влади, а також спробувати «легітимізувати» свою присутність в Україні перед російським народом, — розповідають журналісти.

І наостанок, четверте, зберігайте холодну голову і критичністьмислення. Неупередженість та об’єктивізм — це те, що відрізняє нас від східних сусідів.