Миколаївські онкохворі діти продовжили лікування за кордоном

Миколаївські онкохворі діти продовжили лікування за кордоном

Близько 360 дітей з Миколаївської області хворих на онкологічні захворювання сімома евакуаційними конвоями доправили на лікування до клінік Європи та США.

Про це кореспондентам Суспільного розповів завідувач Миколаївського обласного відділення дитячої онкогематології Михайло Адиров.

За словами Михайла Адирова, після вторгнення військ Російської Федерації на територію України стало зрозуміло, що лікування дітей з онкологічними захворюваннями в умовах воєнного стану є неможливим.

"Таке лікування буде або небезпечним, або неефективним. Оскільки, по-перше, онкохворі діти дуже вразливі до інфекцій, яких багато у бомбосховищах. А по-друге, була повністю зруйнована логістика між центральними референс-лабораторіями в Києві. Це унеможливлює ані первинну діагностику, ані контроль під час лікування", — сказав Михайло Адиров.

Як розповів Михайло Адиров, відділення трансплантації кісткового мозку в Києві повністю припинило свою роботу.

"Стало розуміло, що протягом деякого часу більшість хворих дітей будуть приречені або на смерть від ускладнень, або на рецидиви. Але за рахунок попередньої співпраці з міжнародними дитячими онкологами, з міжнародною дитячою онкологічною спільнотою ми вже 25.02.2022 року отримали підтвердження про можливість приймати дітей онкохворих на лікування в європейські клініки", — сказав Михайло Адиров.

В співробітництві із Західноукраїнським дитячим центром у Львові, сказав Михайло Адиров, миколаївські лікарі розпочали масштабний проєкт по евакуації дітей з онкологічними захворюваннями до закордонних клінік.

"Це потребує дуже великої кооперації, підготовки медичної документації, оцінки та стабілізації стану дітей, які надходять до Західноукраїнського центру та подальшого транспортування на кордон та передачі їх в руки надійних закордонних колег", — розповів Михайло Адиров.

За словами Михайла Адирова, за підтримки Міністерства охорони здоров'я України вдалось організували сім евакуаційних конвоїв.

"Близько 360 евакуйованих дітей, вже зараз продовжують найсучасніше, найефективніше лікування в клініках Австрії, Німеччини, Великобританії, Канади, Італії, Іспанії та США. У середу планується восьмий конвой", — сказав Михайло Адиров.

Резюмуючи він зазначив, що це буде останній такий конвой.