На Миколаївщині з початку війни не евакуювали жоден заклад професійно-технічної освіти

На Миколаївщині з початку війни не евакуювали жоден заклад професійно-технічної освіти

Станом на 19 травня 2022 року в Миколаївській області функціонують 24 заклади професійно-технічної освіти. Жоден із них не евакуювали. Працюють дистанційно та за системою змішаної форми навчання.

Про це Суспільному розповіла заступниця директора департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації Людмила Комісарова.

"Немає інформації щодо Снігурівського ліцею, він розташований на тимчасово окупованій території і в департаменті поки не можуть дізнатись, чи працює ліцей", —говорить Людмила Комісарова.

У 2022 навчальному році заклади професійної освіти закінчать 2149 випускників. В залежності від програми навчання, випуски вже відбувалися у січні, лютому та березні. Ще для частини студентів навчальний рік закінчиться у червні. Це залежить від робочого плану, терміну навчання, певної професії.

"У нас два здобувачі освіти вже закінчили навчальний заклад дистанційно у Львівській області. Це ті учні, які були внутрішньо переміщені. Зі всіх 9849 здобувачів освіти в наших закладах професійно-технічної освіти 514 сиріт. На сьогодні 37 дітей, яких не могли взяти їхні опікуни, близькі родичі, евакуйовували до Львівської області. Новороздільський професійний ліцей прийняв їх", — розповідає Людмила Комісарова.

За словами Людмили Комісарової, внутрішньо переміщених дітей станом на 19 травня зареєстровано 106. Вони продовжують навчання у миколаївських навчальних закладах. Така ж ситуація і з викладачами: до 100 внутрішньо переміщених. Тим майстрам, хто залишився в Миколаївській області, зараховується понаднормова праця.

"Специфіка професійно-технічної освіти в тому, що 70 відсотків — це виробнича практика, а 30 відсотків — це теорія. Ну, з теорією все зрозуміло, можна проводити дистанційно. А з практикою є певні проблеми. Є професії, які вимагають проходження практики на підприємствах. Наприклад, кухарям можемо провести практику не на якомусь підприємстві, а у навчальному закладі. Зварювальники — у Южноукраїнському ліцеї є тренажери, ми можемо провести практику у себе в майстернях", — говорить Людмила Комісарова.

За словами Людмили Комісарової, це не та якість освіти та атестації, якої хотілося б досягти, але зараз найголовніше — збереження здоров’я і життя дітей та викладачів.