У Миколаєві пацієнти хворі на цукровий діабет повністю забезпеченні інсуліном

У Миколаєві пацієнти хворі на цукровий діабет повністю забезпеченні інсуліном

У Миколаєві немає проблем із забезпеченням хворих на цукровий діабет інсуліном та розхідними матеріалами. Місто забезпечене ліками на 100 відсотків.

Про це кореспондентці Суспільного Галині Самойленко розповів заступник начальника управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Віктор Фаюк.

За словами Віктора Фаюка, інсулін у Миколаєві можна отримати безкоштовно в аптечних закладах міста, які відпускають інсулін, за держпрограмою програмою "Доступні ліки". Рецепт можна отримати у будь-якого сімейного лікаря.

"Заклади та всі пацієнти, які перебувають в стаціонарах, станом на 20 травня у Миколаєві забезпечені на всі 100 відсотків. За час воєнного стану статистика щодо таких хворих у Миколаєві не змінилася — 119 дітей та 2 245 дорослих", — розповів Віктор Фаюк.

Відрізнялася ситуація в області, зокрема у тих містах, які були тимчасово без транспортного сполучення із Миколаєвом: траси прострілювалися і ліки було важко доставити, розповідає сімейна лікарка комунального некомерційного закладу "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Новобузької міської ради Наталія Нагорна.

Зі слів лікарки, на початку повномасштабної війни в Україні була проблема із інсуліном, оскільки сімейні лікарі не мали права виписувати рецепт на інсулін, якщо декларація пацієнта була підписана в іншому медзакладі. Тоді людям разом із гуманітарною допомогою надавали глюкометри, тест-смужки та інсулін.

"На обліку у нашому закладі станом на 20 травня перебувають 94 дорослі хворі на цукровий діабет першого типу та п'ятеро дітей. З внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток у нас у місті, – двоє діток та семеро дорослих. Прибули із сусідніх районів області та одна людина з Краматорська. Вони зверталися до закладу по інсулін. І ми забезпечили їх необхідними препаратами. На сьогодні всі препарати є, інсулін, тест-смужки, також вісім глюкометрів є в наявності. Коли були заблоковані траси, то тест-смужки дітям ми давали безкоштовно, а з дорослими складніше, бо у них у кожного свій апарат, а тест-смужки не є універсальними", — каже Наталія Нагорна.

На Миколаївщині на обліку в лікарнях зменшилася кількість дітей хворих на цукровий діабет.

"Всього до війни на обліку у Миколаївській області перебувало 320 дітей. Зараз по місту та області лише 186 дітей. Станом на 20 травня, окрім інсуліну, діти забезпечені тест-смужками, розхідниками під помпу. Поділу між районами та містом немає серед дітей, тому що багато хто виїхав з міста в село і навпаки. Ми всіх усім забезпечуємо", — говорить начальник управління охорони здоров’я Миколаївської ОВА Максим Беносенко.

У Миколаєві в кожній лікарні працює лікар-ендокринолог, говорить Віктор Фаюк. За його словами, навіть якщо частина з них виїхала за межі Миколаївської області або України, то лікарі-ендокринологи працюють навіть в першу зміну, але за тими нормативними документами, які мають. Натомість інша ситуація в області, де лікарі-ендокринологи є не в кожній лікарні.

"Лікар-ендокринолог у нашому закладі відсутній. У нас 13 сімейних лікарів та два лікарі-терапевти. Щодо лікування хворих на цукровий діабет, то план лікування створюють лікарі з обласного закладу. Зі зрозумілих причин, багато лікарів-ендокринологів тимчасово виїхали з міста, то ж коли план лікування закінчується, ми зв’язуємось з лікарями-ендокринологами в області й вони надають план лікування", — розповідає Наталія Нагорна.

У Миколаєві глюкометри є у достатній кількості. 35 глюкометрів розподілили по лікувальних закладах. У центрах первинної медико-санітарної допомоги видають гуманітарну допомогу. Вадим Чеканов хворіє на цукровий діабет 18 років. У поліклінічному відділенні Миколаївської міської лікарні № 4 отримав гуманітарну допомогу: глюкометр, тест-смужки, голки до шприців-ручок та інсулін.