Миколаївські нотаріуси відновлюють доступи до держреєстрів, аби розпочати роботу

Миколаївські нотаріуси відновлюють доступи до держреєстрів, аби розпочати роботу

Через військову агресію Росії проти України в шести областях та республіці Крим нотаріусам був припинений доступ до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України. Припиняли доступ до держреєстрів і у Миколаївській області.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Суспільне Миколаїв" розповіла приватний нотаріус Марія Міщенко.

За словами Марії Міщенко, метою припинення доступу є запобігання несанкціонованого впливу, зламу і доступу до державних реєстрів, адже реєстри містять інформацію щодо цивільного стану громадян, а також щодо нерухомого майна, юридичних осіб тощо. На території Донецької, Луганської, Херсонської областей та республіки Крим доступ припинений повністю. У Харківській, Запорізькій та Миколаївській областях — частково.

"На території Миколаївської області обмежений доступ користувачам Баштанського району, окрім міста Новий Буг та смт Казанка, Миколаївського району, окрім Березанки, самого міста Миколаєва. У користувачів міста Снігурівка припинений доступ", — розповіла Марія Міщенко.

На звільнених від окупації територіях нотаріуси можуть відновити доступ до реєстрів.

"Наразі це особлива процедура: користувач, зокрема, нотаріус має подати заяву на поновлення доступу до цих реєстрів з накладенням до такої заяви електронного цифрового підпису. Тобто, якщо нотаріус не знаходиться на своєму робочому місці, він не відновив роботу, то його, відповідно, і не підключатимуть до реєстрів. Якщо ж нотаріус працює, він має право подати заявку, зауважити, що він вже відновив роботу або навіть і не припиняв, і отримати доступ до цих реєстрів", — сказала нотаріус.

Аби нотаріус міг відновити роботу, він має відповідати певним критеріям.

"Зокрема, робоче місце, нотаріальні контори, офіси мають знаходитися на території, яка не внесена до "Переліку адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану". Також, наприклад, такі критерії, що таким нотаріусам після 1 січня 2020 року не був анульований доступ до реєстрів, не був призупинений доступ на строк не менше 3-х місяців або більше двох разів на строк менший трьох місяців. Тобто такими нотаріусами не були вчинені виконавчі написи на кредитних договорах, які не є нотаріально посвідченими, і такі виконавчі написи, що є незаконними", — розповіла Марія Міщенко.

Нотаріуси, які намагаються відновити роботу, подають заявку до відділення Нотаріальної палати України, а також до територіального управління юстиції.

"Вони їх розглядають, передають на розгляд до Міністерства юстиції, яке приймає відповідний наказ щодо переліку нотаріусів, якими вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна в умовах воєнного стану", — сказала Марія Міщенко.

Перший наказ був 3 травня 2022 року. Станом на 27 травня, опублікований Наказ Мін’юсту від 24.05.2022 р. № 2057/5 "Про внесення змін до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна". Він постійно поновлюється: нотаріуси, які працювали і які повертаються, відновлюють свою роботу, починають працювати, оформлювати договори.

За словами Марії Міщенко, вона була відсутня тривалий час в місті, не працювала, але повернулася і разом з колегами відновлює роботу.