На Миколаївщині внаслідок бойових дій повністю зруйнували 19 шкіл

На Миколаївщині внаслідок бойових дій повністю зруйнували 19 шкіл

На Миколаївщині станом на перше квітня 2023 року бойові дії повністю зруйнували 19 закладів середньої освіти, ще 119 будівель зазнали пошкоджень. Кожна громада області самостійно вибирає кількість закладів, що необхідно залишити в освітній мережі та відбудувати.

Про це начальниця департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації Алла Веліховська розповіла в інтерв'ю кореспондентам Суспільного.

Російські війська, зі слів Алли Веліховської, обстрілювали заклади освіти з ненавистю.

"Я була в деяких закладах, ось Широківська громада. Це не просто боляче, я три дні приходила до тями: танки стали навколо закладу і впритул обстрілювали, руйнували. Коли росіяни відходили з деяких шкіл, плиту не могли витягнути, то закидували її гранатами, їх це дратувало", — розповідає Алла Веліховська.

Також обстріли пошкодили три вищі навчальні заклади, які станом на 2023 рік відбудовуються.

"Три вищі навчальні заклади були дуже серйозно пошкоджені. У деякі влучали двічі ракетами "Точка-У", "Кинджал", тобто там дуже серйозні руйнування. Втім, вони зараз відбудовуються. Значно пошкоджені два приміщення, навчальні корпуси професійно-технічних закладів, є зруйновані дитячі садочки", — говорить Алла Веліховська.

За словами начальниці департаменту освіти, пошкодженні заклади включені до відповідних програм, зокрема щодо створення нової освітньої мережі.

"Ми працюємо, громади в тому числі над створенням нової мережі, адже контингент дітей зменшився. І не тільки тому, що діти виїхали за кордон, наразі за межами країни перебуває 21,5 тисячі учнів, це 19 відсотків. Більшість з них навчається в наших школах дистанційно, але все ж таки виїхали", — каже Алла Веліховська.

Кожна з 52 громад Миколаївської області самостійно вибирає кількість закладів, що необхідно залишити, зважаючи й на демографічну ситуацію в населених пунктах.

"Наприклад, у громаді вісім закладів, п'ять із них дуже пошкоджені, два – зруйновані, заклади розташовані у різних населених пунктах, відбудовувати всі – це великі гроші. Якщо громада вирішує й обирає один заклад, що прийнятно розташований від сіл, закуповує автобус, а це буде набагато дешевше, і основні вливання робить в цей заклад",— говорить Алла Веліховська.

Програма розвитку ООН станом на перше квітня розглядає 83 заклади сільської місцевості Миколаївської області, включаючи дитячі садочки й школи, де планують збудувати та обладнати укриття, додає начальниця департаменту освіти.